Foto

Max LaRochelle / CC

Skaper verdier med fagbrev

Publisert: 3. september 2019 kl 10.13
Oppdatert: 3. september 2019 kl 10.13

Det blir stadig viktigere for folk å få fagopplæring for å ha en stabil tilknytning til arbeidslivet. Særlig de med lav utdanning sliter.

Fagbrev er en mulighet, man mange trenger å styrke de grunnleggende ferdighetene sine.

I praksis er det heller ikke alle voksne som har mulighet til å ta utdanning i en hektisk hverdag med full jobb, barn og regninger som skal betales. 

– For mange er fagbrev gjennom jobben en unik mulighet. Økt kompetanse vil gi grunnlag for å utføre jobben på en tryggere og bedre måte, samtidig som man får utvikle seg både faglig og som person. Ikke minst åpner det seg nye muligheter, ofte i form av fast jobb og høyere lønn, sier Anders Fremming Anderssen, fungerende direktør i Kompetanse Norge, direktoratet for kompetansepolitikk. 

I 2018 startet Kompetanse Norge en ny prøveordning for å få erfaring med å kombinere opplæring i grunnleggende ferdigheter med opplæring som forbereder deltakerne til å ta fagbrev som praksiskandidater.

Hensikten er å styrke de voksnes grunnkompetanse og motivasjon, slik at de skal kunne ta fagbrev på sikt.

Tilskuddet er basert på en timesats på 1300 kroner, og søkerne kan velge mellom kurs på henholdsvis 100, 150 og 200 timer.

Fagkompetanse øker verdien
Coor, med hovedkontor på Lysaker, leverer servicetjenester innen eiendomsdrift, renhold og kantine.

Denne våren har 20 ansatte startet med fagbrevopplæring innen byggdrift og institusjonskokk gjennom arbeidsplassen, kombinert med blant annet norskopplæring.

Saken fortsetter under annonsen

 Opplæringen finansieres av Kompetanse Norge og er en del av prøveordningen med forberedende fagopplæring i Kompetansepluss.

– Denne opplæringen er en viktig milepæl for oss. Verdien i vårt selskap er menneskene, det er de som leverer vår service. Derfor er det viktig for oss å sikre god og riktig kompetanse. Dette øker både selskapets og de ansattes verdi. Samtidig gjør det oss i stand til å håndtere økte krav og forventninger i samfunnet hos nye og eksisterende kunder, sier Nikolai Utheim, administrerende direktør i Coor Norge. 

Fagopplæringen tar utgangspunkt i jobbhverdagen, slik at deltagerne vil kjenne seg igjen i alt de skal gjennom. Fullfører de kurset, venter et fullverdig fagbrev. 

– Det er et tydelig ønske fra arbeidsplassen at vi skal ta fagbrev, men det er opp til hver enkelt å melde seg på. Du bare jobber og jobber, også plutselig en dag spør arbeidsgiver om du vil ta fagbrev. Da tenkte jeg at dette bare må jeg bli med på. For å ta skole i fem år er uaktuelt, det går ikke. Fagbrev vil også gjøre meg tryggere på arbeidsoppgavene og gi mindre risiko for å gjøre feil i jobben, sier kantinemedarbeider Waraphorn Olsen.