Sjømat på inkluderings-menyen
I forrige uke inviterte regjeringen representanter for organisasjonsliv og næringsliv til et møte for å å få innspill til hvordan næringslivet kan bidra i regjeringens inkluderingsdugnad.
Dugnaden er regjeringens hovedsatsing for å få flere funksjonshemmede og mennesker med hull i CV-en i arbeid.
På innspillsmøtet snakket både statsminister Erna Solberg, Nav-direktør Sigrun Vågeng og representanter for flere store bedrifter om betydningen av å styrke samarbeidet mellom næringslivet og Nav.
Statsministeren oppfordret bedrifter til heller å ringe til Nav enn til et utenlandsk bemanningsbyrå, når de er på jakt etter arbeidskraft.
Les også: Leder: Inkludering - et spørsmål om vilje?
Avtale med sjømatbransjen
Lakseoppdrettselskapet Salmar var blant bedriftene som fortalte om sitt samarbeid med Nav på møtet om inkluderingsdugnaden i forrige uke. Og nå skal Nav utvide sitt samarbeid med sjømatindustrien.
Mandag denne uka undertegnet Nav en avtale med Sjømat Norge, en bransjeorganisasjon som består av omlag 600 bedrifter innen fiskeindustri, havbruk, fôrproduksjon, biomarin industri, teknologi og service.
Målet med avtalen er at virksomhetene i Sjømat Norge skal få dekket sitt behov for arbeidskraft og at flere arbeidssøkere registrert hos Nav kommer i jobb.
Trenger flere ansatte
Det er i dag 14.000 ansatte i sjømatnæringen, og bransjeforeningen venter at de fram mot 2030 vil trenge ytterligere 14.000 ansatte.
– De seneste årene har vi i stor grad hentet mye arbeidskraft utenlands, vi trenger å gjøre næringen mer spennende for flere nordmenn. Vi både håper og tror at vi kan finne mye god arbeidskraft i Nav-køen, sier administrerende direktør i Sjømat Norge, Geir Ove Ystmark i en pressemelding.
– Pilotforsøk i Trøndelag har vist at Nav absolutt har kandidater som kan jobbe i vår bransje. Salmar har fått mye god arbeidskraft i arbeidssøkere registrert hos Nav Trøndelag, sier Ystmark.
Håper på napp
En del av arbeidskraften i fiskeindustrien er sesongbasert. Den kan være en god arena for de som ennå ikke vet hva de ønsker å bli, for eksempel ungdom og unge som har falt ut av skolen, mener arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.
– Vi oppfordrer nå arbeidsgivere om å se til Nav før man ser til utlandet etter folk. Jeg håper sjømatnæringen får napp hos norsk ungdom, sier Hauglie i en pressemelding.
– Det er bra at NAV kobler seg tettere på arbeidsgivere. Slike avtaler støtter opp under regjeringens inkluderingsdugnad. Målet er å gjøre det mulig for flere med nedsatt funksjonsevne eller hull i CV-en å delta i arbeidslivet, sier statsråden.