Forskerne vet ikke hvorfor det er mange med psykiske helseplager blant polske innvandrere, men det er nærliggende å tro at det å være langt borte fra venner og familie oppleves som tungt og vanskelig for mange.

Foto

Kuzma | Dreamstime.com

Polske arbeidsinnvandrere sliter dobbelt så ofte med psykiske plager

Publisert: 4. september 2019 kl 09.14
Oppdatert: 24. november 2021 kl 13.29

I motsetning til hva man kanskje ville forvente er det ikke slik at innvandrere med flyktningbakgrunn alltid hadde høyere andel med psykiske plager enn arbeidsinnvandrere.

– Det var for eksempel lite psykiske plager blant innvandrere fra Somalia og Eritrea, mens andelen med psykiske plager var dobbelt så høy blant polske innvandrere som i befolkningen for øvrig, sier Kjøllesdal.

Forskerne vet ikke hvorfor det er mange med psykiske helseplager blant polske innvandrere, men det er nærliggende å tro at det å være langt borte fra venner og familie oppleves som tungt og vanskelig for mange.

– Dette er noe norsk helsepersonell bør være oppmerksom på, sier hun.

Det er et av funnene i en ny rapport fra Folkehelseinstituttet om innvandreres levekår og helse.

Jobb gir bedre helse

Saken fortsetter under annonsen

Det er en positiv sammenheng mellom utdanning og helse. Men utdanning var i mindre grad relatert til helse blant innvandrere enn i befolkningen for øvrig.

Dette kan henge sammen med at utdanning fra utlandet ofte ikke gjenspeiles i verken arbeidsoppgaver, lønn eller anseelse i Norge.

– Inntekt og sysselsetting var relatert til god helse, mens det å ha en fysisk krevende jobb var relatert til å ha fysiske helseplager, avslutter Kjøllesdal.

De som rapporterte å ha opplevd diskriminering også mest utsatt for psykiske plager. Man kan tenke seg at de som har psykiske plager lettere føler seg diskriminert, eller det kan være at diskriminering er en risikofaktor for psykiske plager.

Et unntak var innvandrere fra Somalia og Eritrea, hvor en høy andel hadde opplevd diskriminering, men en lav andel slet med psykiske plager.

– Lignende funn fant vi også i tilsvarende undersøkelse for ti år siden. Vi vet ikke hvorfor det er slik, men det er noe vi blir nysgjerrige på og får lyst til å forske mer på. De som følte liten tilhørighet til både Norge og opprinnelseslandet hadde høyest andel med psykiske plager, mens de som følte tilhørighet til begge land hadde lavest andel med psykiske plager, forklarer Kjøllesdal.

Saken fortsetter under annonsen