LANGVARIG SAMARBEID: OPT samarbeider med Franzefoss om gjenvinning, vedlikehold og kantinedrift. Bildet er fra 20-årsjubileumet for samarbeidet mellom de to bedriftene.

Foto

OPT

– Ordinært arbeid er ikke løsningen for alle

Publisert: 20. februar 2019 kl 11.00
Oppdatert: 20. februar 2019 kl 11.00

Tankene omkring hvordan man best inkluderer mennesker som trenger hjelp til å komme i arbeid, har gjennomgått store endringer de senere årene. Mens man før la vekt på arbeidstrening i skjermede omgivelser, er den rådende tenkningen i dag at folk så raskt som mulig skal ut i en vanlig jobb, med tett oppfølging.

En slik tilnærming passer ikke for alle. Går man for langt i den retningen, risikerer man å påføre mennesker et nederlag, advarer Anne Kirsti Melhus.

Melhus er administrerende direktør i Oslo Produksjon & Tjenester AS (OPT), en arbeidsmarkedsbedrift med ca. 170 fast ansatte. Av disse er om lag 110 ansatte på tilrettelagt arbeid i en av bedriftens virksomheter.

Behov for trygge rammer

– Å ta en som er ufør og trenger tilrettelagt arbeid ut i ordinært arbeidsliv, er ikke alltid en god løsning. Den store vekten som legges på at arbeidsinkludering skal skje i ordinært arbeidsliv, gjør at vi glemmer dem som trenger den tryggheten og de faste rammene som man kan få i en skjermet arbeidssituasjon i en arbeidsmarkedsbedrift, sier Melhus.

At rask utplassering i vanlige jobber ikke er noe universalmiddel, bekreftes av forsker Øystein Spjelkavik ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI). Han har arbeidet mye med metoder som individuell jobbstøtte (Individual Placement and Support – IPS) og Supported Employment (SE), der grunnideen er at jobbsøkerne skal raskt ut i ordinært arbeid.

De som kommer ut i ordinært arbeidsliv, kommer ofte tilbake.

Saken fortsetter under annonsen

Disse metodene har fått mye positiv oppmerksomhet fordi de kan vise til gode resultater med å få mange ut i jobb. Men mange faller raskt ut igjen, fortalte Spjelkavik nylig i et intervju med Velferd.

Det er en erfaring Anne Kirsti Melhus nikker gjenkjennende til.

– Vi vil ha folk ut i ordinært arbeid, men ikke for enhver pris. De som kommer ut i ordinært arbeidsliv, kommer ofte tilbake. De går på et nederlag og havner bakerst i køen igjen.

Melhus påpeker at det er mye som skal klaffe for at inkludering i ordinært arbeidsliv skal fungere.

– Når mennesker som har behov for tilrettelegging og som kanskje har en utviklingshemming, kommer ut på en vanlig arbeidsplass, går det ikke alltid så bra. De kan bli ensomme, kan kanskje bli sittende alene i lunsjen og ikke bli del av et fellesskap, påpeker hun.

Les også: Synspunkt: Sexy sosial entreprenør eller døll vernet bedrift?

Skaper verdier

Saken fortsetter under annonsen

Melhus ønsker å utfordre forestillinger knyttet til arbeidsmarkedsbedrifter som tilbyr varig tilrettelagt arbeid.

– Det vi tilbyr er ordentlig arbeid. Det blir av noen sett på som oppbevaring, men det er arbeid som skaper verdier for samfunnet og for den enkelte, fastslår hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto

IKKE FOR ALLE: – Vi vil ha folk ut i ordinært arbeid, men ikke for enhver pris, sier administrerende direktør Anne Kirsti Melhus i Oslo Produksjon & Tjenester AS (OPT).

I et debattinnlegg på Velferd.no, med tittelen «Sexy sosial entreprenør eller døll vernet bedrift?», påpeker Melhus at OPT bidrar til å løse utfordringen med at det er for mange mennesker utenfor arbeidslivet.

– Vi tilhører en del av arbeidslivet som får liten oppmerksomhet. Det er masse interesse for sosiale entreprenører, men lite interesse for det vi holder på med. Men det er mye sosialt entreprenørskap i det vi gjør.

OPT driver blant annet et bilpleiesenter, pakking, distribusjon og lagerdrift, gardinproduksjon, vaskeri og kjøkken- og kantinedrift.

Saken fortsetter under annonsen

Samarbeid med store bedrifter

En del av OPTs forretningsmodell er å samarbeide med store, ordinære bedrifter, der man går inn og overtar deler av driften.

Vi vil gjerne samarbeide mer med virksomheter som ikke bare er ute etter billig arbeidskraft og hard profitt.

OPT drifter blant annet kjøkken, kafé og vaskeri på Sagenehjemmet, og arbeider med gjenvinning, vedlikehold og kantinedrift ved Franzefoss. Notto Tekstil har overlatt sømproduksjonen til OPT. OPT ansetter fagspesialister innenfor hvert av områdene som jobber sammen med de ansatte på tilrettelagt arbeid.

– Gjennom denne måten å samarbeide på, skaper vi et godt arbeidsmiljø. Vi skaper gode arbeidsplasser både for dem som trenger varig tilrettelagt arbeid og for dem som skal ut i ordinært arbeid, sier Melhus.

En slik samarbeidsmodell kan brukes mer, mener hun:

– Vi vil gjerne samarbeide mer med virksomheter som ikke bare er ute etter billig arbeidskraft og hard profitt, men som også er opptatt av mennesker og av å vise samfunnsansvar.

Saken fortsetter under annonsen