Økning i antallet helt ledige blant unge
Ferske tall fra Nav viser at det var omtrent 200 flere unge ledige i mai. Det henger sammen med at færre deltar i arbeidsmarkedstiltak.
Ser man på summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak er denne om lag uendret for de under 20 år, mens den har falt med mellom 6 og 9 prosent for de andre aldersgruppene.
Det er likevel aldersgruppen 20-24 år som har høyest ledighet, med 2,9 prosent av arbeidsstyrken, mens de under 20 år har lavest ledighet med 1,3 prosent.
Økt ledighet i mai
Antallet registrerte helt ledige økte med 500 personer fra april til mai, ifølge sesongjusterte tall fra Nav. Bruttoledigheten, som i tillegg inkluderer arbeidssøkere som deltar i arbeidsmarkedstiltak, steg med 800 personer.
– Etter flere måneder med nedgang, gikk ledigheten noe opp igjen i mai. Så langt i år har antallet helt ledige likevel falt med om lag 3000 personer, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng i en pressemelding.
Andelen helt ledige i prosent av arbeidsstyrken økte med 0,1 prosentpoeng i mai, justert for sesongvariasjoner.
Andelen er likevel fortsatt 0,1 prosentpoeng lavere enn for ett år siden. Andelen helt ledige og arbeidssøkere på tiltak har gått ned med 0,2 prosentpoeng de siste tolv månedene.
Ved utgangen av mai var det registrert 59.800 helt arbeidsledige hos Nav. Dette tilsvarer en nedgang på 3900 personer sammenliknet med mai i fjor. Arbeidsledigheten utgjør 2,1 prosent av arbeidsstyrken. 47 prosent av de helt ledige mottok dagpenger i mai.
Til sammen var 75.600 personer registrert som helt arbeidsledige eller som arbeidssøkere på tiltak hos Nav ved utgangen av mai. Det er 6300 færre enn i mai i fjor, ifølge bruddjusterte tall. Bruttoledigheten er på 2,7 prosent av arbeidsstyrken.
Høyest ledighet innen reiseliv og transport
Ved utgangen av mai var arbeidsledigheten høyest innen reiseliv og transport med 3,2 prosent av arbeidsstyrken, mens den var lavest innen undervisning med 0,7 prosent av arbeidsstyrken.
Sammenliknet med mai i fjor og justert for bruddet, var ledigheten lavere i de fleste yrkesgruppene. Nedgangen var størst blant ingeniører og ikt-medarbeidere, fulgt av industriarbeidere.
Ved utgangen av mai var arbeidsledigheten høyest i Østfold, med 2,8 prosent av arbeidsstyrken. Deretter følger Finnmark og Vestfold med 2,7 prosent. Sogn og Fjordane har lavest ledighet med 1,4 prosent.
Det er relativt store geografiske forskjeller i utviklingen i arbeidsledigheten det siste året. Langs kysten fra Agder til Trøndelag har ledigheten falt, og mest i Rogaland (-18 %) og Hordaland (-17 %), når man justerer for brudd i statistikken.
Hedmark og Østfold er fylkene med størst økning i ledigheten sammenliknet med mai i fjor, med henholdsvis 11 og 6 prosent, justert for bruddet i statistikken.