MINDRE INNLEIE: Ved nyttår trådte nye regler for innleie i kraft. Siden den gang, har det skjedd en kraftig nedgang av innleid arbeidskraft ifølge nye tall fra NHO Service og Handel. Illustrasjonsfoto.

Foto

Gorm Kallestad/NTB Scanpix

Kraftig fall i bruk av innleie i byggebransjen

Publisert: 2. desember 2019 kl 12.39
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.58

Ved nyttår trådte nye regler for innleie i kraft. Siden den gang, har det skjedd en kraftig nedgang av innleid arbeidskraft ifølge nye tall fra NHO Service og Handel.

 

Statistikken viser at det i 3. kvartal ble leid inn 15 prosent færre arbeidstimer til bygg, enn på samme tid i fjor. I Oslo faller markedet for innleie med hele 23 prosent sammenlignet med for ett år siden.

Administrerende direktør i NHO Service og Handel, Anne-Cecile Kaltenborn, setter nedgangen i sammenheng med de nye reglene.

– Det ikke tvil om at nedgangen skyldes de nye reglene som er innført for bemanningsbransjen, sier hun i en melding.

På ett år har en fjerdedel av markedet forsvunnet.

Saken fortsetter under annonsen

SAMMENHENG: Administrerende direktør i NHO Service og Handel, Anne Cecile Kaltenborn, setter nedgangen i innleie i sammenheng med de nye reglene.

Foto

Heiko Junge/NTB Scanpix

Tema i Stortinget

Både fagbevegelsen og venstresiden har denne høsten gjort kampen mot bemanningsbransjen til sin store sak.

Fellesforbundet vedtok på sitt landsmøte i oktober at de vil jobbe for at bemanningsbransjen skal «avvikles i sin nåværende form». I tillegg har flere politikere kastet seg på, og hele bransjen blir nå et tema i Stortinget.

Frem til nå har Oslo har hatt den største graden av innleie til bygg, og opplever også det største fallet, viser den nye statistikken.

På ett år har en fjerdedel av markedet forsvunnet.

Ifølge NHO Service og Handel skjer dette i et ellers voksende markedet for entreprenørbransjen.

Saken fortsetter under annonsen

Konsekvenser  

Hovedregelen for innleie er at man har et midlertidig behov. Skal det leies inn ut over dette må man etter de nye reglene ha tariffavtale og gjøre lokal avtale med tillitsvalgte.

Dette er ikke lett for alle, ifølge Kaltenborn.

– Gruppen av bedrifter som kan benytte dette unntaket er kraftig begrenset. Nå er det bare bedrifter med sentral tariffavtale med en av de store forbundene som kan avtale dette, sier hun.

Det er særlig dette som begrenser antallet bedrifter som kan leie inn.

– Våre medlemmer får til stadighet tilbakemeldinger fra tidligere kunder som ikke kan leie inn, sier Kaltenborn.

NHO Handel og Service mener statikken beviser at lovendringen har hatt effekt på markedet til bemanningsbedriftene. Kaltenborn spør seg hvordan bygningsbransjen nå løser sitt mannskapsbehov, når de leier inn mindre arbeidskraft.

Saken fortsetter under annonsen