NORDLANDS NAV-KUTT: Bodø Industri mener både bedriftene og brukerne kommer til å lide nå som Nav Nordland kutter 69 AFT-plasser over hele fylket. 

Foto

Bodø Industri AS

Nav Nordland

Kutter 69 tiltaksplasser

Publisert: 25. september 2019 kl 12.30
Oppdatert: 25. september 2019 kl 12.30

Når Nordland skal kutte kostnader i Nav, er det ordningen med arbeidsforberedende trening (AFT) som får blø. AFT-tiltaket er rettet mot personer som har behov for å jobbe i et skjermet miljø før de får arbeidstrening i ordinært arbeidsliv.

Nav Nordland må omdisponere midler fordi de i perioden 2017-2019 har fått reduserte tiltaksrammer, og det har ført til at de nå har kuttet i tallet på AFT-plasser.

Bodø Industri er en av tiltaksbedriftene som er berørt av AFT-kuttene. De tilbyr tilrettelagt opplæring, personlig veiledning og arbeidstrening for arbeidssøkerne. Slik skal de kvalifiseres til arbeid, enten i Bodø Industris egne bedrifter eller eksternt.

Det finnes ikke noe reelt alternativt for dem som i dag går på AFT. Vi snakker om en gruppe som står svært langt fra arbeidslivet. 

Men Bodø Industri vil nå miste 27 prosent av plassene sine fra og med 1. mars 2020. I hele Nordland vil 69 AFT-plasser legges ned.

– Finnes ingen reelle alternativer

Stein Olav Rogne er veileder i Bodø Industri, og i tillegg er han hovedtillitsvalgt i organisasjonen Lederne og medlem i organisasjonens bransjeutvalg for arbeid og inkludering. Han er bekymret for at flere vil havne på uføretrygd når AFT-plassene kuttes.

Saken fortsetter under annonsen

INGEN REELLE ALTERNATIV: Stein Olav Rogne i Bodø Industri sier at det ikke finnes reelle alternativ for de som går på AFT i dag. 

– Det finnes ikke noe reelt alternativ for dem som i dag går på AFT. Vi snakker om en gruppe som står svært langt fra arbeidslivet. Det er bekymringsfullt at Nav Nordland velger å kutte i dette tiltaket, sier han.

– Men Nav har jo andre tiltak, sånn som lønnstilskudd?

– Lønnstilskudd er fint det, men det fungerer ikke på den gruppen som har behov for AFT. Lønnstilskudd fungerer best for dem som står nærmere arbeidslivet. AFT er for tyngre brukere, og de har ikke det samme potensialet til å fungere på lønnstilskudd-ordningen, sier Rogne.

Han mener at det spesielt er den tette oppfølgingen som gjør AFT annerledes. 

– AFT er det eneste av dagens tiltak som fungerer godt nok på gruppen det er snakk om her, disse menneskene trenger gjerne mye oppfølging, sier han.

Samfunnsøkonomisk ulønnsomt

Saken fortsetter under annonsen

Administrerende direktør i Bodø Industri, Børge Bøyum, mener at det heller ikke er samfunnsøkonomisk lønnsomt å kutte ned på disse tiltakene.

FRYKTER FLERE SOSIALHJELPSMOTTAKERE: Børge Bøyum er direktør i inkluderingsbedriften Bodø Industri, og mener flere kommer til å havne på uføretrygd og sosialstønad nå som flere AFT-plasser kuttes. 

– De fleste av disse menneskene vil kunne havne på uføretrygd eller sosialstønad. Det er ingen god løsning, og uføretrygd blir et hinder for at de kommer seg ut i jobb overhodet. Det blir veldig mye dyrere for samfunnet som sådan, sier han.  

Bøyum er dessuten kritisk til at man kutter ned på tiltaket såpass kort tid etter at man har satt det i gang.

De fleste av disse menneskene vil kunne havne på uføretrygd eller sosialstønad. 

– Vi ble AFT-bedrift for to år siden, og vi har ikke nådd målet om å få 50 prosent av deltakerne ut i jobb ennå. Men vi er på 41 prosent, og pilene peker klart oppover, vi får bedre og bedre resultater. For bransjen for øvrig er tallet 49 prosent. Det er prematurt å legge vekk tiltaket nå, før man vet nok om hva slags suksessrate AFT faktisk har, sier han.

Nav er ikke bekymret

Saken fortsetter under annonsen

Nav Nordland deler ikke bekymringen.

De understreker at de mener AFT er et godt tiltak, men at det i dag er for mange plasser som blir stående ubrukt.

– Vi har ikke tilstrekkelig økonomisk handlingsrom for andre virkemidler. Vi vil få et mer riktig nivå ved at vi kutter ned til 405 AFT-plasser, sier direktør i Nav Nordland, Cathrine Stavnes.

Foto

MENER KRITIKKEN ER URIMELIG: Cathrine Stavnes, direktør i Nav Nordland, tror ikke at flere vil havne på uføretrygd som resultat av at Nav kutter AFT-plasser i Nordland. 

Hun forteller at det i dag er 474 plasser i AFT, hvorav 424 er i bruk per 15. september.

– Nav Nordland øker nå midlene til tiltak som er dokumentert å ha god effekt. Dette gjøres ved eksempelvis økt bruk av lønnstilskudd og mentortiltak, sier hun.

Hun mener det blir galt å si at de som ikke får AFT-plass, ikke har andre muligheter.

Saken fortsetter under annonsen

Vi har ikke tilstrekkelig økonomisk handlingsrom for andre virkemidler.

– Dette går ikke utover de svakeste. Det er en forsvarlig reduksjon hvor vi i hovedsak har tatt ned plasser som ikke er i bruk. Nav Nordland har en strategi der vi flytter ressurser til tiltaksplasser som i større grad benytter ordinært arbeidsliv, sier hun.

– Som for eksempel lønnstilskudd, vil det være en god erstatning?

– Lønnstilskudd sammen med god oppfølging fra Nav vil for mange være et godt tiltak som gir god overgang til jobb, sier hun.

Det er en forsvarlig reduksjon hvor vi i hovedsak har tatt ned plasser som ikke er i bruk.

– I hvilken grad risikerer man at kutt i AFT gjør at flere blir uføre eller havner på sosialstønad?

– Vi mener at de grepene vi gjør nå ikke øker risiko for at flere blir uføre og havner på sosialstønad. Tvert imot er grepene med på å dreie tiltaksbruken over på arbeidsrettede tiltak som gir større overgang til arbeid, sier hun.

Saken fortsetter under annonsen

Tomme AFT-plasser

Bodø Industri er blant de som ikke har fylt opp alle AFT-plassene sine. Ni plasser står ubrukt.

– Er ikke det god grunn til å kutte i tiltaket, når plassene ikke blir fylt opp?

– Det er i utgangspunktet nok brukere. Det er flere andre bedrifter som har lange køer for å få inn folk, men ting tar tid, og vi får inn flere og flere i vår bedrift, sier Rogne.

De mer langsiktige konsekvensene er jo knyttet til vårt samfunnsoppdrag som bedrift.

Han forteller at Bodø Industri har vært gjennom en periode med omstilling for å møte kravene i AFT.

– Vi har samarbeidet godt med Nav og opplever at vi det siste halve året har truffet på målgruppen. Vi har gode resultater, og en økning i bruken av plassene, sier han.

Langsiktige konsekvenser

I siste instans tror både Rogne og Bøyum at kuttene også vil få konsekvenser for både arbeidsbedrifter og vekstbedrifter. 

– Det vil jo etter hvert kreve mindre arbeidsstyrke. Det er klart det vil få konsekvenser, sier Bøyum.

I et lengre perspektiv tror Rogne tilsvarende kutt vil få alvorlige konsekvenser.

– De mer langsiktige konsekvensene er jo knyttet til vårt samfunnsoppdrag som bedrift. Vi er den lokale garantisten når det gjelder inkludering i arbeidslivet. Men er det mulig å drive dette videre når Nav kutter på denne måten? spør Rogne.

Arbeidsforberedende trening (AFT)

  • Arbeidsforberedende trening er et tiltak (AFT) for personer som har behov for å jobbe i et skjermet og tilrettelagt arbeidsmiljø i en oppstartsfase før de går over i arbeidstrening hos bedrifter i ordinært arbeidsliv.

  • Arbeidsforberedende trening tilbyr avklaring, arbeidsutprøving, arbeidstrening og opplæring. Målet med tiltaket er å styrke mulighetene dine til å skaffe arbeid.

  • Arbeidsforberedende trening kan som hovedregel ha en varighet på inntil et år med mulighet for forlengelse i ytterligere ett år.