OVERGANG TIL ARBEID: Seks av ti arbeidssøkere som gikk ut av oppfølgingstiltaket i 2017/2018, var i jobb et halvt år senere. Det betyr at de hadde en avtalt arbeidstid på minst fire timer i uka.

Foto

Gorm Kallestad/NTB scanpix

Kunnskapshull om effekt av Nav-tiltak

Publisert: 28. februar 2019 kl 10.18
Oppdatert: 28. februar 2019 kl 11.26

Flere enn før får jobb etter å ha deltatt på Nav-tiltak, ifølge Navs egne statistikker. Dette har tidligere blitt trukket fram som et argument for at konkurranseutsetting av Nav-tiltak har en positiv effekt. Men det er mangel på kunnskap om hva økningen skyldes og om arbeidssituasjonen for dem som er registrert med overgang til jobb.

Nav kan ikke svare på hvor mye de jobber, hva slags ansettelsesforhold de har eller om de får en varig tilknytning til arbeidslivet.

Oppfølgingstiltaket

Arbeidsmarkedstiltaket oppfølging er et av de viktigste redskapene Nav har i sin verktøykasse for å få folk i jobb. Tiltaket ble satt ut på anbud i 2015, og erstattet de to tidligere tiltakene oppfølging og arbeid med bistand.

Etter anbudskonkurranser gjennomføres det nye oppfølgingstiltaket av kommersielle tiltaksleverandører, arbeidsinkluderingsbedrifter og andre aktører på oppdrag fra Nav.

Tiltaket har et betydelig volum, med over 10 000 deltakere i gjennomsnitt våren 2018.

De siste årene vært en positiv utviklingen i overgangen til arbeid.

Saken fortsetter under annonsen

Overgang til arbeid

De siste årene vært en positiv utviklingen i overgangen til arbeid for dem som har deltatt på oppfølgingstiltaket, ifølge tall fra Nav. Hva dette skyldes, er imidlertid usikkert.

Blant arbeidssøkere som avsluttet oppfølgingstiltaket i 2014, var drøyt 42 prosent i jobb seks måneder senere – med eller uten en ytelse fra Nav ved siden av. I 2017/2018 var andelen i jobb – med eller uten Nav-ytelse – økt til vel 58 prosent.

For gruppen med nedsatt arbeidsevne var de tilsvarende tallene drøyt 31 prosent i 2014 og 43 prosent i 2017/2018.

Endringer i arbeidsmarkedet er en av flere faktorer som kan forklare den økte overgangen til arbeid.

Disse tallene kan imidlertid ikke brukes som bevis for at kvaliteten på oppfølgingstiltaket har blitt bedre etter at det ble satt ut på anbud.

I den samme perioden har det nemlig vært en sterk økning i overgangen til arbeid blant alle som avsluttet en periode der de hadde vært registrert hos Nav. Den generelle resultatforbedringen er omtrent like god som resultatforbedringen for oppfølgingstiltaket.

Saken fortsetter under annonsen

Endringer i arbeidsmarkedet er en av flere faktorer som kan forklare den økte overgangen til arbeid.

Betingelsen er at man har en avtalt arbeidstid på minst fire timer i uka.

Minst fire timer arbeid i uka

For å bli registrert med overgang til arbeid etter å ha deltatt på oppfølgingstiltaket, skal man være registrert som arbeidstaker seks måneder etter endt tiltak. Det stilles relativt lave krav til hvor mye man jobber.

Betingelsen er at man har en avtalt arbeidstid på minst fire timer i uka. Det tilsvarer om lag ti prosent av en vanlig heltidsstilling.

Hvor mye de som har kommet ut i arbeid, jobber i gjennomsnitt, kan ikke Nav svare på. Heller ikke hva slags arbeidstakerforhold det er snakk om, om det er faste ansettelser, vikariater eller en løsere tilknytning til arbeidsmarkedet.

I en e-post til Velferd forklarer Nav at det er vanskelig å få fram data om dette:

Saken fortsetter under annonsen

«Vi har variabler som sier noe både om arbeidstid og ansettelsesforhold. Det er mulig å undersøke dette, men begge opplysningene kommer fra HR-systemer der det er variabel kvalitet på det som registreres. Dermed vil opplysninger med en høyere nøyaktighet være beheftet med større usikkerhet. Nav er i stand til å si noe om avtalt arbeidstid (ikke faktisk arbeidstid), men analyser på dette krever varsomhet grunnet registerusikkerheten og er svært arbeidskrevende. Vi har ikke kapasitet til å ta ut tall på dette nå.»

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

INNSTRAMMINGER: Etter innstrammingene i AAP-regelverket opplever Nav-veiledere at de ikke kan gi brukere den oppfølgingen de har behov for.

Foto

Tore Meek/NTB Scanpix

Vet ikke om de forblir i arbeid

Velferd har i flere artikler rettet søkelyset på at mange som kommer i jobb gjennom arbeidsmarkedstiltak, raskt faller ut igjen.

På denne bakgrunn har vi spurt Nav om de vet noe om hvorvidt tiltaksdeltakere forblir i arbeid etter registreringstidspunktet, som er seks måneder etter avsluttet tiltak.

Nav svarer at det er gjort noen analyser der man har sett på arbeidsdeltakelsen opptil to år etter avsluttet tiltak, men kan ikke framskaffe data når det gjelder dette.

Saken fortsetter under annonsen

 «Vi har valgt å fokusere på 6-månederstidspunktet for det kan være hensiktsmessig avstand fra tiltaksdeltakelse for å si noe om vellykket overgang til arbeid», forklarer Nav.

«Å se på arbeidsdeltakelse etter 6 måneder er den etablerte metoden for å se på arbeidsdeltakelse etter et tiltak», tilføyerNav.

Evaluering skal gi mer kunnskap

Noen av kunnskapshullene om effekten av Nav-tiltak kan bli tettet gjennom en evaluering av oppfølgingstiltaket som analyseselskapet Proba er nå i gang med. Proba skal se på overgang til arbeid for deltakerne på tiltaket, årsaker til resultatene og hvor effektivt tiltaket er. Evalueringen gjøres på oppdrag fra Arbeids- og sosialdepartementet.

I oppdraget inngår det å undersøke i hvilken grad målgruppen har endret seg (om den har blitt «tyngre» eller «lettere») etter overgangen til anbudsbaserte tiltak, og hvordan utviklingen har vært for brukerne med svakest forutsetninger.

I en tidligere evaluering Proba har gjort av anskaffelsen av de anbudsutsatte avklarings- og oppfølgingstiltakene, ga noen veiledere tilbakemelding om at de «tyngste» ble henvist til tiltaket arbeidsforberedende trening (AFT) istedenfor oppfølging.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Saken fortsetter under annonsen

NAV-OPPFØLGING: Nav-direktør Sigrun Vågeng har fått økte bevilgninger til oppfølging i Navs egen regi. Proba skal undersøke effekten av slik oppfølging sammenlignet med andre oppfølgingstiltak.

Foto

Jeton Kacaniku

Ulike typer leverandører

Da oppfølgingstiltaket ble satt ut på anbud, var det en viss overvekt av kommersielle aktører som vant anbud. Ingen nye ideelle aktører kom inn, men ideelle aktører som tidligere hadde avtaler med Nav om levere tiltak, vant også kontrakter i anbudskonkurransene. Blant leverandørene som vant kontrakter, er det også arbeidsinkluderingsbedrifter, som tidligere leverte tiltak basert på forhåndsavtaler med Nav.

I undersøkelsen av oppfølgingstiltaket skal Proba se på metoder og resultater for de ulike typene tiltaksleverandører.

Bakgrunnen for oppdraget Arbeids- og sosialdepartementet har gitt til Proba, er at departementet ønsker kunnskap om resultater av det nye anbudsbaserte oppfølgingstiltaket, sammenliknet med de tiltakene det erstattet.

Oppdraget innebærer også å sammenligne resultatene fra oppfølgingstiltakene med oppfølging i Navs egen regi, kjent som «Utvidet oppfølging i Nav».

Skal se på tiltak i Navs egen regi

Samtidig som regjeringen har satt ut Nav-tiltak på anbud, har regjeringen ønsket å gi Nav større handlefrihet til selv å gjøre arbeidsrettet oppfølging som tradisjonelt har vært satt ut til eksterne tiltaksarrangører. I statsbudsjettene de siste årene har Nav fått øremerkede midler til slik oppfølging i egen regi.

Økt oppfølging i Navs egen regi er møtt med skepsis blant dem som leverer tjenester til Nav. Resultatene fra Proba-evalueringen vil derfor trolig bli imøtesett med spenning både blant tiltaksleverandører og i Nav.

Oppfølging

Oppfølging er et Nav-tiltak for den som har behov for omfattende bistand for å skaffe seg eller beholde en jobb. I tiltaket kan man blant annet få veiledning, råd og bistand til:

  • opplæring i arbeidsrelaterte og sosiale ferdigheter
  • jobbsøking
  • tilpasning og tilrettelegging av arbeid og arbeidssituasjon
  • praktiske oppgaver knyttet til arbeid eller gjennomføring av tiltaket