En fersk studie fra Politihøgskolen viser at de politistudentene som er i best fysisk form presterer best i stressende situasjoner, og kommer seg raskere etterpå.

Foto

Undrey | Dreamstime.com.

Studie

Kan være nyttig å vurdere fysiske krav i blålysyrkene

Publisert: 11. juni 2019 kl 12.01
Oppdatert: 11. juni 2019 kl 12.01

En fersk studie fra Politihøgskolen viser at de politistudentene som er i best fysisk form presterer best i stressende situasjoner, og kommer seg raskere etterpå.

Deltakerne i studien er 84 avgangsstudenter ved Politihøgskolen. Først ble deltakernes fysiske form målt, og psykologiske hardførhet kartlagt.

Forsker Asle Sandvik som ledet studien mener det kan være smart å innføre fysiske krav til andre blålysyrker.

– I dag vurderes den fysiske formen ved opptak til Politihøgskolen og deretter hvis man vil inn i noen av spesialenhetene, som Beredskapstroppen. Det kan være hensiktsmessig å vurdere fysiske krav også for den vanlige politipatruljen, sier Sandvik i en pressemelding. 

Tilpasser seg raskere

Politistudentene ble delt inn i to grupper. Begge gruppene skulle håndtere et oppdrag gjennom en simulator.

Saken fortsetter under annonsen

– Politistudenter er vant til denne typen øvelser, men likevel så vi at enkelte nærmet seg makspuls allerede før øvelsen var ordentlig i gang, sier Sandvik.

Deltakernes puls og variabilitet i hjerterytme ble målt underveis mens de håndtere oppdragene. Når antallet hjerteslag endres raskt, tyder det på at personen fort tilpasser seg en ny situasjon.

– Selv om deltakerne stod helt i ro i simulatoren, var det de som var i best fysisk form som raskest tilpasset seg den stressende situasjonen, forteller Sandvik.

Ifølge målingene var det også de best trente som kom seg ned fra pulstoppen raskt.

I utgangspunktet var alle deltakerne godt trent, og Sandvik påpeker at utslagene trolig ville blitt større dersom testen bestod av flere personer i dårlig form.

Presterer bedre med stress

Saken fortsetter under annonsen

Ofte måler man stress på andre måter enn i denne studien. Det kan være at man måler noen som sitter stille og løser en oppgave. Stress er ofte forbundet med noe negativt.

I denne studien er det såkalt operativt stress som ble målt.

– I denne typen situasjoner trenger man stress for å gjøre klar kroppen for den jobben man skal gjøre. Stress i disse situasjonene kan gjøre at man presterer bedre, sier Sandvik.