Kan bli enklere å si opp og tilby lavere stilling
Det lå tett tåke over Finnsnesrenna da Hurtigruten ankom det smale sundet mellom Senja og fastlandet 5. agust 2016.
Kapteinen hadde selv ført skipet da det forlot Tromsø halv to på natten. Nå hadde han gitt ansvaret til sin overstyrmann- en erfaren sjømann med lang og plettfri fartstid på skipet.
Sikten var dårlig. Det hjalp ikke at overstyrmannen endret kurs. Skipet gikk på grunn med 471 passasjerer og et mannskap på 85.
Hurtigruten anslo et økonomisk tap på 20 millioner kroner som følge av grunnstøtingen.
«Selv om Høyesterett ikke sier det rett ut, er det mye som nå tyder på at terskelen for endringsoppsigelser er noe lavere enn ordinære oppsigelser».
Endringsoppsigelse
I ettertid ble overstyrmannen tilbudt stilling som førstestyrmann. Dette er en stilling med lavere rang og lønn og mindre ansvarsfulle arbeidsoppgaver.
En endringsoppsigelse er en oppsigelse av den eksisterende arbeidsavtalen, med tilbud om en ny avtale.
Ifølge Arbeidstilsynet gjelder de samme reglene for endringsoppsigelser som for ordinær oppsigelse. Men det var før dommen i Høyesterett sist uke.
Overstyrmannen aksepterte stillingen som førstestyrmann, men satte som vilkår at han skulle prøve oppsigelsen rettslig.
Han tapte i tingretten, men anket og vant i lagmannsretten som kom til at oppsigelsen var ugyldig.
Hurtigruten anket dommen til Høyesterett. NHO Sjøfart støttet selskapet i ankesaken.
En enstemmig Høyesterett kom til at oppsigelsen var gyldig og frifant rederiet.
Saklig grunn
I dommen heter det at oppsigelsen går lenger enn det arbeidsgivers styringsrett gir grunnlag for. Men samtidig oppfyller oppsigelsen kravene til saklig grunn.
Dommen legger også vekt på at overstyrmann hadde en ledende posisjon - med det av strenge krav som følger slike stillinger.
Ifølge NHO har dommen overføringsverdi til tilsvarende bestemmelser etter arbeidsmiljøloven.
Avdelingsdirektør og advokat i NHO, Margrethe Meder, skriver at «selv om Høyesterett ikke sier det rett ut, er det mye som nå tyder på at terskelen for endringsoppsigelser er noe lavere enn ordinære oppsigelser».
Hun peker videre på at arbeidsgiver med særlige sikkerhetsbehov - som for eksempel rederier og flyselskap - har frihet til å fastsette et relevant sikkerhetsnivå og kreve at dette etterleves av arbeidstakerne.
«Brudd på sikkerhetsreglene kan tillegges vekt ved oppsigelsesvurderingen, uten at tidligere plettfri adferd skal tillegges vekt», skriver hun.