Partene har vært samlet hos Riksmekleren. 

Foto

Ola Vatn / NTB scanpix

Ingen streik i staten

Publisert: 24. mai 2019 kl 14.25
Oppdatert: 24. mai 2019 kl 14.27

Torsdag kveld kom kommuneoppgjøret i havn, mens det fra fredag morgen streikes blant Akademikerne i Oslo. Men i staten er de nå altså enige. 

Samme som for frontfaget

– Statsansatte er sikret reallønnsvekst gjennom sentrale tillegg. Det var vårt viktigste krav og det er jeg fornøyd med, sier forhandlingsleder for Unio, Guro Elisabeth Lind.

Et høyt generelt tillegg med likelønnsprofil, en trygg og god avtalefestet pensjon (AFP) også for medlemmer født etter 1962, og bedre uttelling for variable tillegg i opptjening av pensjon, var det som skulle til for å oppnå enighet.

– Jeg er tilfreds med at vi kom i mål med et resultat uten å sende medlemmene våre ut i streik. Dette har vært en helt spesiell forhandling og mekling, der vi brukte altfor lang tid på å komme i posisjon for reelle forhandlinger om kjernespørsmålene, noe staten må ta mye av ansvaret for, sier LO Stat-leder Egil André Aas.

Også Akademikerne er godt fornøyd med resultatet.

– Oppgjøret har en økonomisk ramme som totalt gir en reallønnsvekst. Dette er vi fornøyd med. AFP har vært et krevende tema i forhandlingene, og vi skaper nå viktig trygghet og forutsigbarhet for mange av statens ansatte, sier leder i Akademikerne stat, Anders Kvam.

Saken fortsetter under annonsen

Rammen for oppgjøret ble som for frontfaget – på 3,2 prosent.

Jeg er tilfreds med at vi kom i mål med et resultat uten å sende medlemmene våre ut i streik

Løsning for kommunene

Det ble heller ingen lærerstreik i kommunen. KS ble torsdag kveld enig med Akademikerne og Unio i kommuneoppgjøret.

– Jeg er glad vi klarte å unngå en streik, og har fått på plass samme avtale for alle grupper, sier arbeidslivsdirektør i KS, Tor Arne Gangsø.

Enigheten betyr at Unio og Akademikerne har fått samme pensjonsløsning som YS og LO. Den gjør det mulig å tariffeste endringene som følger av avtalen om ny offentlig tjenestepensjon, som partene la grunnlag for i fjor.

Streik i Oslo

Saken fortsetter under annonsen

I Oslo, derimot – hvor man har sine egne forhandlinger – har Akademikerne tatt ut 140 medlemmer i streik fra fredag morgen.

Oslo kommunes tilbud prioriterer ikke grupper med høy utdanning, mener Akademikerne. I tillegg holdt kommunen fast ved å fordele alle pengene sentralt fra rådhuset. Akademikerne krevde at lønnsforhandlingene skulle skje på den enkelte arbeidsplass, slik det er i resten av kommune-Norge.

– Skal vi sikre gode tjenester til Oslo, må kommunen klare å holde på dyktige ansatte med høy utdanning. Akademikerne streiker for et lønnssystem som anerkjenner kunnskap og kompetanse, sier Erik Graff, forhandlingsleder for Akademikerne i Oslo.