I en helt fersk undersøkelse YouGov har gjort for RUStelefonen sier hver femte kvinne at de har blitt utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet på julebordet.

Foto

Gorm Kallestad / NTB.

Hver femte kvinne utsettes for uønsket seksuell oppmerksomhet på julebordet

Publisert: 6. desember 2019 kl 13.18
Oppdatert: 6. desember 2019 kl 13.18

I en helt fersk undersøkelse YouGov har gjort for RUStelefonen sier hver femte kvinne at de har blitt utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet på julebordet.

Nesten annenhver nordmann rapporterer også om at de har opplevd upassende oppførsel fra kollegaer på julebordet.

80 prosent av de som har opplevd upassende oppførsel eller uønsket seksuell oppmerksomhet mener at dette vil vært unngått hvis det hadde vært inntatt mindre alkohol.

– Julebordet skal være en hyggelig opplevelse, men med høyt alkoholinntak blir det dessverre ikke slik for alle. Mange drikker så mye at de selv mister kontrollen og utsetter sine kollegaer for upassende oppførsel eller uønsket seksuell oppmerksomhet, sier seksjonsleder Sturla K. Naas Johansen i RUStelefonen i en pressemelding.

Derfor mener han det er lurt å planlegge hvor mye du skal drikke på julebordet – og holde seg til planen.

Færre sperregrenser

Johansen syns det er oppsiktsvekkende mange som blir utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet eller annen upassende oppførsel fra kollegaer.

Saken fortsetter under annonsen

– Alkohol gjør at man blir mindre kritisk og har færre sperrer for oppførselen sin, og dermed kan ende opp med å gjøre noe man ellers ikke villa ha gjort. Undersøkelsen er ganske tydelig på at med et lavere alkoholinntak ville man kunne ha unngått de fleste av disse hendelsene, sier han.

Med fri bar og god stemning er det lett å miste kontroll på moroa, og enda lettere å havne i situasjoner du ikke ønsker å forbindes med på jobb dagen etter.

Ifølge undersøkelsen har drøyt én av ti nordmenn opplevd at eget alkoholinntak og oppførsel på julebordet har fått negativ innvirkning på forholdet til jobbkollegaer.

Unngå pinlige situasjoner

Så vil man ha det hyggelig på julebord, men unngå å havne ubehagelige situasjoner eller påføre kollegaer ubehagelige opplevelser, er det lurt å legge en plan, ifølge RUStelefonen.

– Det er ikke snakk om å styre helt unna alkohol, men å legge en plan for å holde et promillenivå som gjør julebordet til en hyggelig opplevelse – også dagen derpå. Å ha et bevisst forhold til hvor mye du har planlagt å drikke kan redusere pinlige og ubehagelige situasjoner med kollegaer, sier Johansen og kommer med følgende fem råd for å ha et hyggelig julebord:

Fem steg for et hyggelig julebord

  • Planlegg kvelden – tenk igjennom hva og hvor mye du vil drikke på julebordet.

  • Spis godt – ikke drikk på tom mage.

  • Drikk et glass vann, eller annen alkoholfri drikke, mellom hver enhet alkohol du inntar.

  • Det er ingen skam å tåle minst! Begrens inntak av brennevin, og ikke la deg bli revet med i konkurransen om å tåle mest. Drikkekonkurranser kan få fatale utfall.

  • Allier deg på forhånd med én eller flere kollegaer, slik at dere kan følge litt med på hverandre i løpet av kvelden, og ev. følge hverandre hjem fra julebordet, hvis noen blir sterkt beruset og ikke klarer å ta vare på seg selv.

Saken fortsetter under annonsen