Her må lederne lære seg varsling
Bakgrunnen er denne:
-
I april gikk 27 nåværende og tidligere ledere i Kongsvinger kommune direkte til ordfører og kommunestyre med krav om at rådmann Gry Sjødin Neander og kommunalsjef for oppvekst, Kjersti Vevstad, måtte fjernes fra sine stillinger på grunn av deres lederstil. Begge inngikk raskt sluttavtaler med kommunen, ifølge Kommunal Rapport, som har fulgt saken tett.
-
Tidsskriftet skriver også at både Neander og Vevstad har uttalt at de var ukjent med misnøyen, og at de ikke har fått varsler mot seg tidligere. I fratredelsesavtalen med Neander blir dette bekreftet, og HR-sjef i kommunen Tove Feltman Hendnes har tidligere bekreftet det samme.
I kommunens varslingsrutiner står det i klartekst: «For ansatte i kommunen betyr det i tillegg at kommunens interne rutiner for varsling skal følges». Kommunens kontrollutvalg har sett nærmere på hvorfor disse rutinene ikke ble fulgt, uten å finne en fyllestgjørende forklaring.
Vi ønsker ikke en sak til av denne typen
LES MER | Arbeidsmiljølovens nye regler om varsling klare i Stortinget
Ingen hyggelig sak
Øystein Østgaard (H) er tidligere ordfører i Kongsvinger (2011-2015) og leder nå kommunens kontrollutvalg.
Med utvalgets fullmakt konkluderte han sammen med utvalgets sekretær i dag med at det skal arrangeres et miniseminar for ledere og mellomledere i kommunen 18. juni.
– Varsling og varslingsrutiner blir et naturlig tema på dette seminaret, sier Østgaard til Dagens Perspektiv.
Han mener måten denne saken ble varslet på ikke er noen hyggelig sak for kommunen.
– Dette kan få uheldige følger dersom andre som ønsker å varsle heller ikke følger rutinene for varsling. Vi ønsker ikke en sak til av denne typen, sier Østgaard.
Han mener også bruk av varslingsrutinene ville ivaretatt både varslere og påvarslede ledere bedre enn slik denne saken utviklet seg. Kontrollutvalget har ikke planer om å gå inn i saken på andre måter:
– Vi skal ikke jakte på syndebukker.
Må diskutere varslingsmottaket
Advokatfirmaet Campbell & Co AS i Hamar er Kongsvinger kommunes varslingsmottak.
Den tidligere ordfører Østgaard ser ikke bort fra at akkurat dette må diskuteres nærmere.
– Det samme advokatfirmaet er også kommunens advokat i andre saker. Det kan jo hende at dette gjør at ansatte har vært skeptiske til å varsle, sier han og bekrefter at han satt som ordfører da disse avtale ble inngått.
– Jeg må jo ta litt av skylda for akkurat det, sier Østgaard.