Glamorøst kontorplass-selskap tas ned mange hakk før børsnotering
Kontorplass og eiendomsselskapet WeWork har spesialisert seg på å lage kontorene som unge, urbane gründere sikler etter.
Tanken er at man i dag bygger livet rundt arbeidsplassen. Når alt uansett ligger i samme bygg, rekker man en tur innom Yoga-rommet før man slenger seg ned i designstolen på det rocka hotell-lobby-kontoret og sender noen eposter fra enkeltpersonforetaket fra Macen med alle de riktige klistremerkene - alltid skulder til skulder med andre unge fremadstormende frilansere.
Om det faktisk er realiteten i slike kontorfellesskap, er tvilsomt. Men hypen rundt WeWork førte til at selskapet en stund var den største kontorutleieren i flere av verdens største byer.
Den egentlige forretningsmodellen er at man inngår billige og langsiktige leieavtaler med eiendomsselskaper og leier ut dyrt og kortsiktig til gründere og små og mellomstore selskaper.
Ambisjonene er det ingenting å si på. Planen er å gå fra tilstedeværelse i 111 byer til 280 de neste årene.
Investorene begynte etter hvert å fatte interesse. I likhet med typiske vekstselskaper i internettalderen skjøt verdsettelsen av selskapet i været, selv om inntektene uteble. I fjor tapte selskapet 1,9 milliarder dollar.
En av verdens største investorer, japanske Softbanks Vision Fund som støttes fra Saudi-Arabia og forvalter rundt 100 milliarder dollar, fikk til slutt kjøpe seg inn gjennom en investering på mer enn 10 milliarder dollar totalt. Det verdsatte selskapet til 47 milliarder dollar.
Nå er planen at WeWork skal på børs for å hente enda mer kapital. I første omgang var det snakk om 4 milliarder dollar som selskapet trenger for å dekke utgifter og planlagte investeringer.
Men WeWork fikk så mye kritikk fra investorer - blant annet på grunn av noen uforklarte utbetalinger til selskapets leder Adam Neumann, at børsnoteringen nå sies å bli kraftig nedskalert.
Med på kjøpet kommer også markedets interesse for aksjene som indikerer at selskapets egentlige verdi er 15 milliarder dollar - altså bare en tredjedel av hva Softbank kjøpte seg inn for.
Tilsvarende eiendomsselskaper - som har levd av å leie ut kontorplasser i årevis og er av samme størrelse, gir indikasjoner på at verdien kanskje er så lav som 3,5 milliarder dollar.
Dersom selskapet går på børs, og dersom selskapets «egentlige» verdi kommer for en dag der, kan det bety at Softbank må ta et enormt papirtap på investeringen sin.
Det kommer på et svært uheldig tidspunkt for eieren Masayoshi Son som forsøker å stable på beina enda ett enormt 100 milliarder dollar -fond som skal investere i ny teknologi og vekstselskaper.