NHO Reiseliv mener Arbeidstilsynet skaper forvirring når de som hovedregel velger ikke å ta med tips Tilsynet skal sjekke minstelønn i serveringsbransjen.

Foto

Vidar Ruud / NTB scanpix

Full forvirring om tips og minstelønn

Publisert: 1. juli 2019 kl 12.02
Oppdatert: 6. november 2019 kl 14.35

– Arbeidstilsynet skaper forvirring. Det er lovpålagt å innberette tips som lønn, sier direktør for arbeidslivspolitikk i NHO Reiseliv, Magne Kristensen.

– Dette er et komplisert spørsmål. Vi har etter grundig vurdering kommet frem til at tips som hovedregel ikke skal anses som en del av lønnen etter allmenngjøringsforskriften. Målet med avklaringen er å skape forutsigbarhet og enhetlighet i tilsynene våre, sier Gry Singsaas, avdelingsdirektør i avdeling for lov og regelverk i Arbeidstilsynet.

– Dersom arbeidsgiver behandler tips som inntekt og innberetter det, slik at det trekkes skatt, feriepenger og beregnes pensjon, så vil det være naturlig å se på tips som lønn.

Utsatt bransje

Foto

Gry Singsaas er direktør i avdeling for lov og regelverk i Arbeidstilsynet. (Foto: Arbeidstilsynet)

I 2018 ble det innført generell minstelønn for alle ansatte innen overnatting, servering og catering. Målet er å hindre at utenlandsk arbeidskraft får dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn det som er vanlig i Norge.

Her er dagens minstelønnssatser per time for ansatte som utfører arbeid i en overnattings-, serverings- og cateringvirksomhet og lignende på land:

Saken fortsetter under annonsen
  • Over 20 år og etter fire måneders praksis for arbeidstakere over 18 år: 167,90:

  • 16 år: 110,33 kr

  • 17 år: 119,83 kr

  • 18 år: 134,09 kr

I år skal Arbeidstilsynet fortsette ved veiledning og kontroller rettet mot denne bransjen, som Arbeidstilsynet regner som en av verstingene i forhold til arbeidslivskriminalitet og useriøsitet.

Nye skatteregler

Fra 1. januar i år kom også de mye omtalte og omdiskuterte reglene om at tips skal oppgis som lønn.

Skatteetaten skriver i veiledningen til arbeidsgivere:

«Oppgi tips som den ansatte mottar fra arbeidsgiveren, og tips som er mottatt direkte fra kunder. Det har ingen betydning hvordan tips utbetales eller gjøres opp, eller hvordan den ansatte avlønnes. Arbeidsgiver må holde oversikt over hvor mye tips som tilfaller de ansatte og fordelingen dem imellom.»

Den statlige tariffnemnda har også konkludert med at tips er lønn.

Saken fortsetter under annonsen

Arbeidstilsynet skaper forvirring

Unntaket hovedregelen?

25. juni la Arbeidstilsynet ut pressemeldingen «Tilsyn med minstelønn i restaurantbransjen»:

«Ved tilsyn med lønn i restaurantbransjen, vil Arbeidstilsynet ta utgangspunkt i hva som er avtalt lønn mellom partene. Dette innebærer at Arbeidstilsynet vil kontrollere om arbeidstakerne får allmenngjort lønn for de timer de har arbeidet, og vil normalt ikke medberegne mottatt tips i denne vurderingen.»

Og:

«Dersom arbeidsgivere innberetter tipsinntekter, slik at tips inngår som en del av beregningsgrunnlaget for feriepenger, skatt og trygdeytelser, vil tips være å anse som lønn.»

NHO Reiseliv mener Arbeidstilsynet bommer:

Saken fortsetter under annonsen

– Her gjør Tilsynet hovedregelen om at tips er å anse som lønn til et unntak, sier Magne Kristensen.

– Det var uklart tidligere også. Vi har gått ut med vår avklaring for å skape forutsigbarhet, sier Singsaas.

Hun støtter seg på Tariffnemnda:

«I et brev til Arbeidstilsynet uttaler nemnda at et vilkår for å anse goder eller ytelser som lønn, er at dette inngår i beregningsgrunnlaget for feriepenger, skatt og trygdeytelser. Det er denne uttalelsen Arbeidstilsynet støtter seg på når vi nå har konkludert.»

Dersom det kommer mange innspill om at retningslinjene for tilsynene med allmenngjort minstelønn er forvirrende, sier Singsaas at Arbeidstilsynet vil vurdere å se på saken på nytt.

Sprikende praksis

Kristensen i NHO Reiseliv opplyser at de ikke gir medlemsbedriftene noen konkrete anbefalinger om tips skal regnes med i forhold til minstelønnssatsene.

Saken fortsetter under annonsen

– Men vi forteller dem at de har anledning til å gjøre det.

Forbundssekretær Clas H. Delp i Fellesforbundet sier dette:

– Vår erfaring er at praksisen spriker, og at informasjonen fra Tilsynet frem til nå har vært for kategorisk. Vi er derfor fornøyd med at Arbeidstilsynet skal undersøke de bakenforliggende forhold bedre enn de i utgangspunktet hadde lagt opp til.

Hvorfor Arbeidstilsynet har formulert seg som de gjør, mener han Tilsynet selv må svare for.