Fagforbundets leder Mette Nord er skuffet over Aleris-dommen. 

 

Foto

Gorm Kallestad | NTB scanpix

Aleris-dommen

Advokatregningen 10 ganger høyere enn erstatningen

Publisert: 22. august 2019 kl 13.32
Oppdatert: 23. august 2019 kl 12.17

Onsdag avsa Oslo tingrett dom i en av de største arbeidsrettssakene her til lands:

24 selvstendig næringsdrivende konsulenter – alle med enkeltmannsforetak – saksøkte Aleris Ungplan & BOI for å bli ansett som fast ansatte. De økonomiske kravene summerte seg til 33 millioner kroner og inkluderte krav om etterbetaling, pensjon og feriepenger.

Alle 24 har jobbet som miljøarbeidere på omsorgsboliger for personer med psykiske lidelser og rusproblematikk.

Betydelig nederlag

Dommen – på hele 217 sider – er komplisert og delvis avgitt under dissens. Det er uansett vanskelig å tolke dommen som noe annet enn et betydelig nederlag for Fagforbundet, som har bistått de 24 saksøkerne:

  • Aleris ble fullstendig frikjent i 11 av 24 saker.

  • Erstatning og oppreisning til 12 saksøkere beløper seg til 1,1 millioner kroner. Av dommen framgår det at 6 saksøkere fikk til sammen 813.000 kroner i erstatning, en av dem 448.000 for uberettiget avskjed og tapt inntekt.  11 saksøkere er tilkjent totalt 260.000 i oppreisning.

  • Retten anser 11 av saksøkerne som fast ansatte, 6 som oppdragstakere. De siste 7 tok ikke retten stilling til.

Denne dommen bidrar ikke til et ryddig arbeidsliv

Saken fortsetter under annonsen

Skuffet forbundsleder

Hva er en arbeidstaker? Begrepet har vært helt sentralt i rettssaken. Er du arbeidstaker, er du også beskyttet av arbeidsmiljøloven.

– Vi er skuffet over at retten ikke har vært tydelig på arbeidstakerbegrepet og arbeidsgivers ansvar. Denne dommen bidrar ikke til et ryddig arbeidsliv, sier leder Mette Nord i Fagforbundet.

Fagforbundet skal nå vurdere dommen grundig. Ankefristen er fire uker.

– Vi skal også ta stilling til hvordan vi skal følge opp denne saken, både juridisk og politisk, sier Nord.

Dagens Perspektiv får bekreftet i Fagforbundet at forbundet tar advokatregningen på totalt 11,3 millioner kroner. 

Ikke økonomisk motiv

Saken fortsetter under annonsen

Advokaten til Aleris, som har skiftet navn til Stendi etter fjorårets milliardoppkjøp, skal også studere dommen grundig før ankefristen utløper:

– Dommen har gitt oss rett i de prinsipielt viktige spørsmålene. Blant annet har Oslo tingrett slått fast at det ikke er belegg for å si at Aleris Ungplan & BOI AS har hatt noen økonomiske motiver for å bruke selvstendig næringsdrivende konsulenter, sier advokat Eirik Edvardsen i Sands.

Foto

Advokat Eirik Edvardsen i Sands representerte Aleris i rettssaken.

Aleris må dekke sine saksomkostninger på 14,4 millioner kroner.

Mange har sluttet

Alle de 24 saksøkerne har jobbet for Aleris Ungplan & BOI AS som miljøarbeidere på grunnlag av oppdragsavtaler. Da hovedforhandlingens ble avsluttet i vår, hadde 7 av saksøkerne blitt fast ansatt i Aleris. 11 hadde sluttet, og 6 var fortsatt oppdragstakere.

NHO: Konsulentbruken skal ned

Saken fortsetter under annonsen

Politisk er også konsulentbruken innenfor privathelsemarkedet omstridt.

Leder Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Handel og Service vil ikke kommentere selve dommen. Hun er mener hovedregelen i arbeidslivet «er og bør være fast ansettelse».

– Bruk av selvstendig næringsdrivende som konsulenter er vanlig i store deler av privat og offentlig sektor ut fra et legitimt behov om fleksibilitet for arbeidstaker og bedrift. Helse- og velferdsbransjen har i flere år før saken kom opp jobbet for å få konsulentbruken ned, sier hun og viser til organisasjonens egen kartlegging:

Tallgrunnlaget er 4.378 årsverk innenfor psykisk helse og omsorg, barnevern og brukerstyrt personlig assistanse (BPA). Undersøkt periode er 2017 og 2018.

Tallene viser at konsulentandelen i psykisk helsevern falt fra 38 til 22 prosent.

NTB skriver i dag at Stendi gått bort fra hovedlinjen med å gi omsorgsarbeiderne kontrakt som oppdragstakere og ikke ansatte. I dag er 5 prosent av selskapets 5.000 medarbeidere næringsdrivende konsulenter. Ingen av dem jobber lenger innen psykisk omsorg.

Tema i Stortinget

Saken fortsetter under annonsen

– Hvis dommen blir stående, kan det være all grunn til å gjøre lovendringer for å sikre alminnelige arbeidsfolks rettigheter bedre enn i dag, sier Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik til NTB.

Sps Per Olaf Lundteige varsler at han vil ta tak i saken så snart Stortinget samles.

– Arbeidsmiljøloven må endres siden den gir grunnlag for sånne dommer. Man må definere arbeidstakerbegrepet tydeligere, sier han.

Senterparti-politikeren oppfordrer i likhet med Tajik også kommunene til å ta ansvaret ved å definere krav om faste ansettelser i sine anbud.

SV-leder Audun Lysbakken og Rødt-leder Bjørnar Moxnes reagerer også på dommen. Lysbakken mener dommen er trist for norsk arbeidsliv.

Moxnes er også tydelig, ifølge NTB: 

– Aleris-saken er ikke en enkeltsak, men et utslag av et system der privat profitt på skattefinansierte velferdstjenester hentes ut gjennom å kutte i ansattes lønns- og arbeidsvilkår. 

Saken fortsetter under annonsen