EKSPERTHJELP: En ny tilskuddsordning til eksperthjelp skal bidra til å få ned sykefraværet i Norge.

Foto

Fizkes/Dreamstime

Eksperthjelp på arbeidsplassen skal få ned fraværet

Publisert: 3. oktober 2019 kl 10.16
Oppdatert: 3. oktober 2019 kl 10.23

Å få ned sykefraværet er hovedmålet i avtalen om et mer inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen). Nå skal arbeidsgiverne få hjelp av eksperter til å nå dette målet.

I IA-avtalen for perioden 2019 til 2022 har regjeringen og partene i arbeidslivet avtalt å etablere et tilskudd til en ordning med slik ekspertbistand. Tilskuddet vil være på 50 millioner kroner i året.

«Formålet med tilskuddet er å forebygge og redusere sykefravær i enkeltsaker med lange og/eller hyppig gjentakende sykefravær på den enkelte arbeidsplass», skriver Nav i en e-post til Velferd.no.

Ekspertbistanden kommer i tillegg til tilrettelegging fra arbeidsgiveren.

«Det kan ikke innvilges ekspertbistand om arbeidsgiveren ikke kan dokumentere at annen tilrettelegging er vurdert, igangsatt eller forsøkt», presiserer Nav.

Nøytral tredjepart

Eksperthjelpen kan være alt fra psykologer og ergoterapeuter til eksperter i konflikthåndtering, ifølge arbeidsminister Anniken Hauglie.

Saken fortsetter under annonsen

– Man vet at det er mange ulike grunner til at man er sykemeldt, og vi ønsker å se om det å få inn en ekspert utenfra bedriften kan hjelpe til, sier Hauglie til NRK.

– Dersom man skal hente inn en ekspert så skal det være enighet om det mellom arbeidstaker og arbeidsgiver på arbeidsplassen. I fellesskap skal man søke råd og hjelp hos en nøytral tredjepart, sier hun.

Bistå arbeidstaker og arbeidsgiver

Nav forklarer i sin e-post til Velferd.no at eksperten ved sykefravær skal komme inn og se på situasjonen og prøve å forstå bakgrunnen for sykefraværet.

Innholdet i ekspertbistanden kan ifølge Nav blant annet være å:

  • bistå arbeidstaker og arbeidsgiver i en uhensiktsmessig arbeidssituasjon som kan medføre sykefravær, med å se nye muligheter,
  • gjennomføre en arbeidsplassvurdering,
  • bistå i saker hvor det kan ligge konflikt eller opplevelse av konflikt til grunn,
  • bistå når arbeidstaker og arbeidsgiver er rådville, og ikke vet hva mer som kan gjøres.

Eksperten skal avgi en rapport som beskriver årsaken til sykefraværet, og foreslå tiltak for tilbakeføring til samme arbeid eller til annet arbeid hos samme eller annen arbeidsgiver.

Saken fortsetter under annonsen

Begrenset effekt

Seniorforsker Knut Røed ved Frischsenteret for samfunnsøkonomisk forskning ved Universitetet i Oslo er avventende til det nye tiltaket med ekspertbistand.

Røed sier til NRK at han ikke tror tiltaket vil klare å få ned sykefraværet nevneverdig.

– Det vil nok ikke bety så veldig mye for totalsykefraværet i Norge, da er det nok andre tiltak som betyr mer. Spesielt kanskje hvordan disse ordningene finansieres. Det er vel kanskje behov for å få en ordning som i større grad ansvarliggjør hvordan disse ordningene finansieres, sier han til NRK.