Forskning på arbeidstidsordninger har blant annet konkludert med at natt- og skiftarbeid er forbundet med forhøyet helse- og ulykkesrisiko.

Foto

Heiko Junge / SCANPIX.

De jobber mest turnus og har lavere sykefravær

Publisert: 9. juli 2019 kl 10.48
Oppdatert: 9. juli 2019 kl 10.48

Til tross for at unge i større grad jobber turnus, har de yngre aldersgruppene lavere legemeldt sykefravær enn de eldre, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.  

Blant dem mellom 18 og 29 år var det legemeldte sykefraværet 5,4 prosent i 4. kvartal 2018, mens det for de over 29 år var 7,3 prosent.

Reduserte sykefraværet

Det legemeldte sykefraværet var, i motsetning til i gruppen som helhet, noe lavere blant de mellom 18 og 29 år som jobbet turnus enn for de i samme aldersgruppe som ikke hadde denne arbeidstidsordningen.

Lønnstakerne mellom 18 og 29 år bidro dermed til å redusere det legemeldte sykefraværet for turnusarbeidene.

Saken fortsetter under annonsen

Denne aldersgruppen var imidlertid i klart mindretall, og blant de over 29 år var det legemeldte sykefraværet betydelig høyere for de med turnusarbeid.

Til sammen gjorde dette at de som arbeidet turnus samlet sett hadde et høyere legemeldt sykefravær i 4.kvartal 2018.

Høyere sykefravær

Forskning på arbeidstidsordninger har blant annet konkludert med at natt- og skiftarbeid er forbundet med forhøyet helse- og ulykkesrisiko.

I gruppen SSB ser på finner de et høyere legemeldt sykefravær blant de som arbeider turnus enn blant de som ikke gjør det.

Den legemeldte sykefraværsprosenten for de som jobbet turnus var 7,4 prosent i 4. kvartal 2018.

Saken fortsetter under annonsen

Blant de som ikke jobbet turnus lå det legemeldte sykefraværet betydelig lavere, på 6,5 prosent. For hele gruppen var det legemeldte sykefraværet 6,9 prosent.

Vanligere blant deltidsansatte

Det er helsefagarbeiderne som i størst grad jobber turnus. I 4. kvartal 2018 hadde 92 prosent av helsefagarbeiderne turnusarbeid.

Helse- og sosialpersonell som har avtale om deltid i hovedarbeidsforholdet jobber oftere turnus enn de med avtale om heltid.

Blant deltidsansatte jobbet 68 prosent turnus i 4. kvartal 2018, mens tilsvarende andel var 35 prosent for heltidsansatte.

Dette kan sees i sammenheng med forskjellen i andelen deltidsansatte mellom de ulike aldersgruppene. I gruppen vi ser på var andelen med avtale om deltid 54 prosent blant de mellom 18 og 29 år, og 44 prosent blant de over 29 år.

Saken fortsetter under annonsen

Helse- og sosialtjenestene består av følgende næringer, med tilhørende andeler som jobbet turnus i 4. kvartal 2018:

  • Pleie- og omsorgstjenester i institusjon, 85 prosent

  • Helsetjenester, 40 prosent

  • Sosiale omsorgstjenester uten botilbud, 22 prosent

Pleie- og omsorgstjenester i institusjon omfatter institusjonsopphold kombinert med sykepleie, tilsyn eller annen form for pleie. Forskjellige typer sykehjem og bofelleskap tilhører denne kategorien, og her er andelen som jobber turnus ofte svært høy.