Bransjefellesskap for kommersielle velferdsaktører
Private selskaper spiller en viktig rolle som leverandører av arbeidsmarkedstiltak på oppdrag fra Nav. En rekke av de kommersielle selskapene er organisert i Virke Inkludering, et bransjefellesskap i Hovedorganisasjonen Virke.
– Medlemmene i bransjefellesskapet har til sammen cirka 700 ansatte, og tiltakene de gjennomfører har om lag 30.000 deltakere i året, forteller Hans Christian Westlye, som er direktør for kunnskap og teknologi i Virke.
Medlemmene leverer blant annet Nav-tiltakene avklaring og oppfølging, som ble anbudsutsatt i 2014.
Blant bedriftene i bransjefellesskapet er Din utvikling og Sonans, som var henholdsvis den nest største og tredje største leverandøren av tiltak til Nav i fjor. Bare Fretex var større, viser en oversikt Velferd.no publiserte tidligere i år.
Vi må lage et system som lar de sosiale entreprenørene slippe til.
Like vilkår
To av de andre store arbeidsgiverorganisasjonene i Norge, NHO og Spekter har gått sammen om å løfte fram begrepet velferdsmiks. Budskapet er at man trenger en miks av kommersielle, offentlige og ideelle aktører for å løse velferdsoppgavene i samfunnet.
Virke deler dette synet.
– Vi trenger et mangfold av ulike tilbydere av tjenester. Den mer tradisjonelle «friksjonsledigheten» er i stor grad borte, og inkluderingsarbeidet blir mer komplekst og krevende, sier Westlye.
– Det er mange ulike utfordringer folk står overfor, og i arbeidslivet blir kravene til kompetanse stadig tøffere. Flere av våre medlemmer, for eksempel Sonans, springer ut av sterke kompetansemiljøer, påpeker han.
Møtes jevnlig
Medlemmene i Virke Inkludering møtes jevnlig for å diskutere saker av felles interesse. Bransjefellesskapet jobber blant annet for at det skal være konkurranse på like vilkår mellom kommersielle aktører, kommunalt eide arbeidsinkluderingsbedrifter og ideelle virksomheter som leverer tjenester til Nav.
– Vi jobber for at det skal politisk forståelse for at det må være rom for kommersielle aktører. Man mister noe hvis man ikke inkluderer disse, sier Westlye.
Inkludering er viktig
Med i bransjefellesskapet Virke Inkludering er det også flere sosiale entreprenører som har som mål å bidra til å redusere utenforskap og få flere i arbeid.
– Disse er eksempler på kommersielle, innovative aktører med kompetanse på tiltakssiden og som samarbeider tett med Nav, partene i arbeidslivet, kommuner og oss i Virke. Det er dette samspillet mellom alle aktørene og mangfoldet som vil gi resultater, framholder Westlye.
Jeg opplever ikke at det er noen konflikt mellom ideelle og kommersielle aktører.
Han mener de sosiale entreprenørene kan bidra til nytenkning omkring hvordan man løser velferdsoppgaver.
– Vi må lage et system som lar de sosiale entreprenørene slippe til, sier han.
– Ingen konflikt med ideelle
Andre deler av Hovedorganisasjonen Virke organiserer ideelle aktører, og flere attføringsbedrifter er også organisert i Virke. Men det ligger ingen interessekonflikt i dette, ifølge Westlye.
– Jeg opplever ikke at det er noen konflikt mellom ideelle og kommersielle aktører. Virke jobber mye med inkludering, og vi er opptatt av hvordan vi sammen kan bidra til å få flere som står utenfor arbeidslivet i jobb.
Westlye mener medlemmene i Virke Inkludering har en rolle å spille i inkluderingsdugnaden som regjeringen lanserte i fjor.
– Vi har to roller i Virke Inkludering: Vi utfordrer medlemmene til å utvikle seg selv og vi utfordrer Nav og politikerne på hvordan de kan bedre samarbeide med de kommersielle tiltaksleverandørene til å få fart på inkluderingsdugnaden.