Bare menn vil bli IT-direktør i Nav
– Nav styrer ikke hvem som søker på en stilling. Den blir ikke lyst ut på nytt, svarer Nav på spørsmålet om det er aktuelt å lyse ut stillingen som IT-direktør på nytt siden det kun er menn på søkerlista.
Skuffelse i IKT-Norge
– At Nav ikke klarer å finne en eneste kvinnelig søker er både skuffende og overraskende. Det er ikke tvil om at det finnes kvalifiserte kvinner til denne jobben, som er en av de aller viktigste i IT-stillingene i Norge, sier administrerende direktør Heidi Arnesen Austlid i den uavhengige interesseorganisasjonen IKT-Norge.
Austlid opplyser at 17 prosent av lederne – alle nivåer – i IT-bransjen er kvinner.
– En så stor innkjøper og aktør som Nav må gå foran i likestillingsarbeidet. Når de ikke har klart å finne en eneste kvinnelig søker, må jeg jeg si at Nav har gjort en for dårlig jobb, konkluderer Heidi Arnesen Austlid.
Må lete etter kvinner
– IT-bransjen har en sterk overvekt av menn. Det avgjørende spørsmålet er jo hvorvidt Nav har etterspurt kvinnelige kandidater og hva slags ekstra innsats rekrutteringsselskapet har gjort for å lete etter kvinnelige kandidater til stillingen, sier Mari Teigen, leder i Core – Senter for likestillingsforskning.
Teigen mener det offentlige – som Nav – har et særlig ansvar for å sørge for at det også finnes kvinnelige kandidater å velge i.
– Kjenner du til eksempler på offentlige stillinger som har blitt lyst ut på nytt fordi søkerlisten bare inneholder menn?
– Nei, men de fleste vil vel unngå å sette seg i en situasjon der det ikke finnes kvinner i rekrutteringsgrunnlaget, svarer Teigen.
Den 1. januar 2018 trådte den nye likestillings- og diskrimineringsloven i kraft. Aktivitetsplikten for offentlige myndigheter, arbeidslivets organisasjoner og arbeidsgiver innebærer å jobbe aktivt, målrettet og planmessig for å fremme likestilling og hindre diskriminering.
– Så spørs det jo hvordan aktivitetsplikten tolkes i praksis – om den i det hele tatt inngår i vurderingene. Det er blant annet avhengig av hva slags signaler departementet har gitt Nav i forhold til å gå i front i likestillingsarbeidet, sier Teigen.
Teigen mener Nav viser en veldig defensiv holdning når organisasjonen sier at den ikke styrer hvem som søker en stilling, særlig når Nav har betalt et rekrutteringsfirma for å bistå dem i arbeidet.
Når de ikke har klart å finne en eneste kvinnelig søker, må jeg jeg si at Nav har gjort en for dårlig jobb.
Dette er søkerne
NB! Firmaet som det vises til i oversikten er siste/nåværende stilling.
- Chebs Ade (44), Drammen, daglig leder MiMCoups Technologies,
- Truls Baklid (53), Asker, direktør Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO)
- Hemant Bansal (38), Oslo, Tata Consultancy Services IT
- Dag Anders Brunstad (52), Røyken, avdelingsdirektør Finansdepartmentet
- Geir Faremo (47), Oslo, head of development eSmart Systems
- Thorbjørn Gaarder (63), Oslo, chief credit officer Dominion Bank
- Chand Svare Ghei (42), Lillehammer, chief technology officer Eidsiva bredbånd
- Ivar Iversen (50), Langhus, konsulent IvaCom
- Knut Riiber (57), Oslo, prosjektleder Cegal
- Raigo Siitam (36), Oslo, leder av kundeservice SA Pärnu Hospital
- Jonas Slørdahl Skjærpe (40), Oslo, konstituert IT-direktør i Nav
Slørdahl Skjærpe vært konstituert IT-direktør i Nav siden oktober 2018.
Tidligere i år bekrefter han at han ønsker seg jobben på permanent basis. Han står da også på den offentlige søkerlista.
– Dette er Norges mest spennende IT-stilling, sa leder for offentlig sektor i rekrutteringsselskapet Experis (Manpower Group), Wenche Rasch, da stillingen ble lyst ut.
Den endelige søkerlisten ønsker hun ikke å kommentere.
Anbefaler nytt søk
Anne Grethe Solberg er forsker ved Arbeidsforskningsinstituttet ved Oslomet og har blant annet forsket på kjønn og ledelse.
– Det er jo ingen bombe at det kun er menn på søkerlista i en så mannsdominert bransje. Samtidig er det ikke tvil om at det finnes kvalifiserte og kompetente kvinner som kan fylle en slik stilling i offentlig sektor. Utfordringen er å finne dem.
Hun kjenner naturlig nok ikke Navs rekrutteringsprosess spesielt, men mener det absolutte kvinnefraværet burde få alarmklokkene til å ringe hos Nav.
– Hvis Nav kun har benyttet annonsert rekruttering, så anbefaler jeg Nav om å be rekrutteringsselskapet gjøre et eget søk etter kvinner, sier Solberg.
– Det kan være lurt å starte med å identifisere hvilket miljø kandidatene nå arbeider i og deretter lokalisere IT-ledere med relevant ansvar. Da finner en garantert frem til kvinner som kan gjøre jobben. Det er også lurt å bruke kvinner som har IT-jobber i dag som informanter, de har oversikten hvor andre aktuelle kvinnelige kandidater befinner seg.
Det er ikke tvil om at det finnes kvalifiserte og kompetente kvinner som kan fylle en slik stilling i offentlig sektor.