– Stadig enklere å dra på langtur med elbil, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening.
 
 

 

Foto

Aksel Jermstad/Norsk elbilforening

6 tips for en vellykket elbilferie

Publisert: 25. juni 2019 kl 09.35
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.55

Flere elbiler med økt rekkevidde og hurtigladere som sakte, men sikkert kommer på hovedveinettet, gir elbilferien nye muligheter.

– Med elbil er det enkelt å gjøre to ting samtidig. Lading lar seg lett kombinere med en matpause eller shopping. Er du er helt fersk elbilist, er det lurt å trene litt på å lade i nærheten av der du bor før du reiser på ferie, sier generalsekretær i Norsk elbilforening, Christina Bu i en pressemelding.

Her er Norsk elbilforenings 6 tips for en vellykket elbilferie:

Ikke lad opp bilen fullt

Du sparer tid og unngår stress om du planlegger reiseruta godt. Sjekk at det finnes lademuligheter langs reiseruta.

1. Planlegg flere ladestopp underveis. Da unngår du forsinkelser dersom det er ladekø eller et ladepunkt ikke fungerer.

Saken fortsetter under annonsen

2. Avslutt ladingen når du har nådd 80 prosent. De færreste har behov for å lade opp batteriet helt fullt. Det tar lang tid, er dyrt – og vil fort skape unødige køer og frustrasjoner.

3. Det kan være langt mellom hurtigladerne utenfor hovedveinettet. Derfor er det lurt å sjekke om du kan lade bilen der du overnatter. Husk også at lading ofte tilbys ved for eksempel kjøpesentre, museer og fornøyelsesparker.

Ta med ekstra ladekabel

4. På hurtigladestasjonene sitter kabelen fast i laderen, som på en bensinpumpe. Det er likevel lurt å ha med seg ladekabel til ladepunkter hvor ladingen går saktere, som ved nattlading. Ta med deg både en såkalt Type 2 kabel, og en kabel med vanlig stikkontakt i bagasjerommet.

5. Du må aktivere laderen og betale for tiden du lader, uavhengig av hvor du stopper. Ladeoperatørene har ulike løsninger for betaling, og her er det fort gjort å miste oversikten.

Saken fortsetter under annonsen

6. Skal du på ferie i utlandet kan det være nyttig å vite hvordan operatører utenfor Norge fungerer.