Foto

Romablack, Dreamstime 

3 råd til deg som drømmer om å jobbe utenlands

Publisert: 15. mai 2019 kl 10.37
Oppdatert: 15. mai 2019 kl 10.49

En pulserende storby som har «alt». Et land med en eksotisk kultur som ikke ligner vår egen. Et teknologimekka. Et stort og kjent utenlandsk selskap. Eller kanskje en avdeling i et norsk selskap. Et ønske om internasjonal erfaring. Et ønske om personlig utvikling.

Drømmene om å jobbe utenfor Norge kan ha mange former og fasonger.

Men hvor starter man når man ønsker seg en jobb utenlands?

Lone Rank, sjefskonsulent i fagforeningen Djøf, som organiserer jurister og økonomier, gir i et innlegg i Djøfbladet tips og råd til den som vil jobbe utenfor Danmarks grenser. Tipsene er like aktuelle for nordmenn. Her tre av rådene:

  • Tenk igjennom hva du vil og kan
    Å reflektere over livet sitt og jobben er aldri noen dårlig idé, men det er spesielt viktig hvis du vil jobbe i utlandet, mener Lone Rank. Hva kan du? Og hva vil du fremover? Tenk gjerne tre til fem år frem i tid.

  • Utlandet er ikke et land
    Finn ut hvor du vil dra, og husk at jobbmarkedene varierer også internt i de ulike landene. Hvis du vil Tyskland, er det store forskjeller på jobbmulighetene i byer som Berlin, Stuttgart og Frankfurt. Ranks råd er at du setter deg inn i det konkrete jobbmarkedet. Hvis du søker jobb gjennom jobbportaler, som LinkedIn, er det ifølge rådgiveren lurt å endre din geografiske plassering inne i portalen. Da får du tilbudt jobber det området der du søker. Forsøk også å sette deg inn i kulturen i landet. Hva er god etikette når du søker jobb? Det er også en god idé å begynne å lære seg språket, allerede før man reiser.

  • Finn folk som har reist før deg
    Hvis du trenger hjelp til praktiske ting eller har kulturelle spørsmål, kan det være en idé å ta kontakt med nordmenn som allerede jobber i det landet du har i kikkerten. Let etter LinkedIn-grupper og andre grupper for nordmenn som har reist ut. Den danske fagforeningen Djøf har nettverk i store byer som London og Paris, skriver Lone Rank. Kanskje finnes det norske foreninger som har kontaktnett og aktivitet i landet/byen du ønsker deg til? Søk og spør deg frem – og se hva du finner.  

 

Saken fortsetter under annonsen