Foto

Dreamstime

Lav kunnskap om datasikkerhet i arbeidslivet

1 av 4 mangler grunnleggende opplæring i sikkerhet

Publisert: 7. juni 2019 kl 10.46
Oppdatert: 7. juni 2019 kl 11.44

Datamaskin og mobiltelefon er standard arbeidsverktøy for store deler av norsk næringsliv. Nå avdekker en fersk undersøkelse en farlig sikkerhetsrisiko i norsk arbeidsliv:

Kun 53 prosent av norske arbeidstakere har fått opplæring i grunnleggende informasjonssikkerhet.

Det viser viser en undersøkelse som er gjennomført av YouGov for IKT-selskapet Buypass.

Foto

Janne Syversen, kommunikasjonsdirektør i Buypass

– Det er bekymringsfullt at 40 prosent av norske arbeidstakere oppgir at de ikke har fått grunnleggende opplæring i informasjonssikkerhet av egen arbeidsgiver. Når samtidig en tredjedel frykter for å bli frastjålet sin ID, viser dette at dette er en stor risiko arbeidslivet må ta tak i, mener Janne Syversen, kommunikasjonsdirektør i Buypass AS i en pressemelding.

– ID-tyveri rammer stadig flere og utføres av kriminelle for å begå straffbare handlinger. Enkle forebyggende tiltak kan være med på å forhindre at uvedkommende får tilgang til kritiske systemer og sensitiv informasjon, påpeker hun.

Dette viser tallene

Saken fortsetter under annonsen
  • 40 prosent nordmenn har ikke fått opplæring i grunnleggende informasjonssikkerhet på jobben.

  • 33 prosent har lav tillit til norske nettbutikkers sikkerhet

  • 31 prosent nordmenn frykter å bli utsatt for ID-tyveri

  • 1 av 10 oppgir å ha blitt lurt i forbindelse med netthandel

I Norge har mer enn 150.000 nordmenn blitt utsatt for ID-tyveri. De ferske tallene fra Buypass viser at frykten er størst hos kvinner, der 35 prosent i stor eller svært stor grad er redde for dette.

Dette er en stor risiko arbeidslivet må ta tak i

Tilliten til nettbutikkene synker

– Å kjøpe varer og tjenester på nett har blitt stadig vanligere og trenden er økende. I undersøkelsen vår oppgir 33 prosent at de har lav tillit til norske nettbutikker. Fra tilsvarende undersøkelse i fjor, ser vi en markant økning av skepsis til netthandel generelt. Derfor er god sikkerhet viktig å fremheve for å ikke tape kampen om kundene, sier Syversen.

10 prosent av de spurte i undersøkelsen oppgir å ha blitt lurt i forbindelse med netthandel. Men jo oftere man handler på nett, jo høyere er risikoen for å bli lurt. Undersøkelsen viser at det er de unge – som jo handler mest på nett – som i størst grad opplever å bli lurt.

Hele 17 prosent i aldersgruppen 18 – 29 år sier de er blitt lurt i forbindelse med netthandel.

Saken fortsetter under annonsen

Likevel er det denne aldersgruppen som også har størst tillit til norske nettbutikker. Mens 70 prosent av de unge mellom 18 og 29 år har svært høy eller høy tillit til nettbutikker, svarer kun 57 prosent av de over 60 år at de har det. Totalt har 62 prosent av respondentene tillit til norske nettbutikker.