Vinner av prisen "Årets brobygger", Generasjon M, har i dag ansatt 85 ungdommer mellom 14 og 20 år som besøker sykehjem hver helg.

Foto

Generasjon M

– Vi må se folk for mulighetene de har

Publisert: 7. desember 2018 kl 09.46
Oppdatert: 7. desember 2018 kl 13.25

Prisen er en av flere kategorier i prisutdelingen Ledertalenter, som arrangeres av E24 for tiende år på rad.

Sammen med Christina Væting Nergård startet Anne Stine Hole Generasjon M som ungdomsbedrift da de bare var 17 år.

Økt trivsel og selvtillit

Generasjon M tilbyr besøkstjenester til sykehjem, der ungdommer mellom 14 og 20 år jobber som såkalte M-venner.

Bedriften medvirker dermed til flere viktige funksjoner: Å gi ungdommer en meningsfull deltidsjobb, redusere ensomhet blant eldre og å fylle generasjonskløften mellom ung og gammel.

– Vi ser at ungdommene blir tryggere på seg selv, de blir mer bevisste på fremtidsvalgene sine, de utvikler sosiale egenskaper, mellommenneskelige ferdigheter som de kan dra nytte av senere, og har veldig stor glede av øyeblikkene som skapes, sier Hole til Velferd. 

– For de eldre dreier det seg om at de blir i bedre humør, de gleder seg til å få besøk og det bidrar til at de prater mer med hverandre. Sykehjemmene forteller at M-vennene er et viktig bidrag i deres arbeid med økt livskvalitet.

Saken fortsetter under annonsen

Tillitsbasert lederstil

Siden 2016, da Generasjon M vant prisen som Årets sosiale entreprenør, har bedriften vokst fra å ha en avtale med fire sykehjem og 30 ansatte ungdommer til å besøke 23 sykehjem og ha 85 ansatte.

Nå har de utvidet fra Oslo til også å drive i Asker, Bærum og Oppegård.

Det har satt den unge lederen i en posisjon der hun har måttet lede til sammen 130 ungdommer gjennom årene siden oppstart i 2011.

Foto

SAMFUNNSBYGGER: – Jeg er veldig takknemlig for at vi har vunnet kåringen og at Generasjon M ble tildelt prisen. Vi løser reelle samfunnsutfordringer det må tas tak i og dette er en viktig anerkjennelse av jobben vi gjør, sier leder Anne-Stine Hole (Foto: Generasjon M)

– Det viktigste for meg som leder er å ha en tillitsbasert lederstil. Det er viktig for meg å se folk og å legge til rette for og gi spillerom for at de kan utvikle seg, sier Hole. 

I tillegg er det viktig for Hole å se ungdommene og gi dem anerkjennelse for jobben de gjør. Hele 70 prosent av ungdommene som jobbet som M-venn i 2017 sier de har fått en mer meningsfull hverdag.

Saken fortsetter under annonsen

– Det handler jo om hvordan jeg legger til rette for det, men det handler aller mest om hvordan de er mot hverandre. Vi har en helt fantastisk gjeng som jobber hos oss i dag, sier hun. 

Læringsreise

Siden den spede begynnelsen som 17-åringer i 2011 har Hole og medgründer Nergård erfart en real læringsreise. 

– Som sosial entreprenør er det jo ingen som driver med akkurat det samme som oss. Vi går foran og gjør mye for første gang.

Nå er målet å utvide tilbudet om M-venn til hele Norge, og allerede i 2019 har virksomheten planer om å vokse enda mer.

– Vi skal dyrke frem talenter, gi flere unge jobb, redusere ensomhet blant eldre og arrangere flere generasjonsmøter, sier Hole som er i kontakt med flere aktører.

– Å ta på M-venn-brillene er å se hvilke ressurser folk ha å by på. Vi må se folk for mulighetene de har og som vi kan gi dem.

Saken fortsetter under annonsen