Eldrebølgen kommer til å skape store utfordringer for den norske velferdsstaten. Det slås fast i nye prognoser fra Nav. Illustrasjonsfoto.

Foto

Val Vesa / CC

Nye prognoser fra Nav

Velferdsytelser kan bli 90 milliarder kroner dyrere

Publisert: 29. januar 2018 kl 09.51
Oppdatert: 29. januar 2018 kl 10.34

Utbetalingene fra Nav kommer til å øke med mellom 22 og 92 milliarder kroner de kommende fire tiårene, avhengig av befolkningsveksten.

Det viser de første langtidsprognosene til Nav om kostnadsendringer knyttet til utbetalinger av stønader fra velferdsetaten.

I dag utgjør utbetalinger av stønader fra Nav en tredel av statsbudsjettet.

«Bærekraften for de offentlige finansene i Norge er i stor grad avhengig av hvor mange som deltar i arbeidslivet og hvor mange som står utenfor. Velferdsordningene gjennom NAV utgjør over en tredjedel av statsbudsjettet, og endringer i befolkningssammensetningen vil være den viktigste driveren for utviklingen fremover,» heter det i rapporten som ble offentliggjort mandag morgen.

Der benyttes befolkningsframskrivingene fra SSB for å belyse hvordan bærekraften til velferdsordningene gjennom Nav vil kunne utvikle seg frem mot 2060.

 
Saken fortsetter under annonsen

Den desidert viktigste utgiftsdriveren er alderspensjon. Nesten hele utgiftsveksten fremover vil komme her, slår Nav fast.

Dette er hovedfunnene i rapporten:

  • Eldre dyrest. Den aldrende befolkningen vil føre til at utgiftene til alderspensjon som andel av BNP øker fra i underkant av 8 prosent i 2016 til rundt 10 prosent i 2040 og videre til mellom 9 og 11 prosent i 2060.

  • Stabil helse. De helserelaterte trygdeytelsene utgjør i dag knapt 6 prosent av BNP. I mellomalternativet anslår Nav en nokså stabil utvikling frem mot 2060.

  • Dyrt med lav befolkningsvekst. Både for alderspensjon og for de helserelaterte ytelsene blir utgiftene som andel av BNP høyest i alternativet med lav befolkningsvekst og lavest i alternativet med høy befolkningsvekst.

  • Billigere familier. For de andre områdene, familieytelser, dagpenger og tilrettelegging, anslår Nav enten stabile eller fallende utgifter som andeler av BNP.

Nav understreker at det er en stor grad av usikkerhet i slike framskrivinger, og presiserer at endringer i regelverk, teknologi eller adferd vil medføre ytterligere endringer fremover som kan slå ut i ulike retninger.