Streikere i fagforeningen IG Metall.

Foto

FP PHOTO / dpa / Daniel Reinhardt / Germany OUT / NTB Scanpix

Tysk fagforening vant rett til 28-timers uke og 4,3 % lønnsvekst

Publisert: 7. februar 2018 kl 08.22
Oppdatert: 7. februar 2018 kl 08.22

Tyske lønnsoppgjør har vært relativt magre i mange år. Men i år var det slutt på tilbakeholdenheten.

Etter en tung markering av streikere i gatene vant tirsdag tyske arbeidere det som omtales som en nøkkelseier i arbeidslivet.

Avtalen mellom IG Metall, en fagforening for tyske industriarbeider, og arbeidsgiverforeningen Südwestmetall, sikrer en lønnsvekst på 4,3 prosent fra april for om lag 500.000 industriarbeidere i blant annet bil- og flyindustrien. Årsveksten blir på 3,5 prosent. Som fortsatt er godt under IG Metalls krav på 6 prosent.

Forhandlingene har pågått i det beste tyske arbeidsmarkedet siden gjenforeningen av øst- og vest-Tyskland, noe som helt klart har spilt inn på resultatet. Avtalen er også ventet å få følger for resten av det tyske arbeidslivet.

Den største fagforeningen for offentlige ansatte, Verdi, legger frem sine krav torsdag denne uken.

Kortere arbeidsuke

Arbeidsgiverne gikk også med på å tillate at ansatte reduserer arbeidsuken fra standarden på 35 timer til 28 timer i uken for å ta vare på barn eller syke foreldre. Reduksjonen i arbeidstid skal kunne vare totalt i to år.

Saken fortsetter under annonsen

I bytte har arbeidsgiverne gått rett til å ansatte flere som er villige til å jobbe opp mot 40 timer i uken. Dette skal gi fleksibilitet til å øke produksjonen i travlere perioder.

Dersom resultatet blir betydelig lønnsvekst for hele den tyske økonomien, vil det få følger for rentesettingen til den Europeiske Sentralbanken som styrer etter et inflasjonsmål på 2 prosent.