– Trepartssamarbeidet har bedre kår under den blågrønne regjeringen, enn under de rødgrønne
Mens LO og Arbeiderpartiet mener den norske modellen går mot en langsom død under borgerlig styre, sier arbeidsminister Anniken Hauglie (H) at trepartssamarbeidet har et bedre livsgrunnlag under den blågrønne regjeringen enn under de rødgrønne.
Denne uken gikk LO til frontalangrep på høyresiden ved å hevde at de «bit for bit og lag for lag» river ned fundamentet for den norske arbeidslivsmodellen.
Arbeidspolitisk talsperson og nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik, ga utsagnet sin fulle tilslutning.
Nå slår arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) tilbake.
I en epost til Dagens Perspektiv skriver hun at «trepartssamarbeidet har bedre kår under den blågrønne regjeringen, enn under de rødgrønne», til tross for at det i Jeløya-erklæringen heter at regjeringen «anerkjenner det uorganiserte arbeidslivet».
– Ap lyttet stort sett bare til LO, mens de andre store fagforeningene ble behandlet som annenrangs. Vi lytter like mye til alle parter på begge sider av bordet - det tror jeg de tre andre hovedsammenslutningene også merker, skriver hun.
Tajik i Ap sa denne uken til Dagens Perspektiv at politikere ikke bør vurderes etter spørsmålet «hva er du for?», men «hva gjorde du da du kunne?».
Det har Hauglie ingen problemer med, og gjentar at «trepartssamarbeidet, eller den norske og nordiske modellen, er en viktig bærebjelke i det norske samfunnet.»
– Regjeringens strategi mot arbeidskrim ble utarbeidet sammen med LO og NHO, det ble satt ned partssammensatte grupper for å drøfte arbeidstidsbestemmelsene, og regjeringens nye forslag til tiltak mot overdrevent bruk av innleie ble utarbeidet i nært samarbeid med partene. Ikke minst loset vi i fellesskap den nylig inngåtte avtalen om offentlig tjenestepensjon i havn. Regjeringen har også kommet partene i møte når de har bedt om hjelp i forbindelse med lønnsoppgjøret. Vi kommer til å fortsette med å lytte til alle partene, sier statsråden.
Organisasjonenes ansvar
I likhet med både LO og Arbeiderpartiet insisterer hun på at den norske arbeidslivsmodellen på ingen måte har gått ut på dato, og at den er forenelig med økt globalisering.
Hun er likevel klar på at også arbeidslivets parter har et ansvar for å tilpasse seg omveltningene i arbeidsmarkedet. Et eksempel er spørsmålene rundt hvordan delingsøkonomien vil påvirke tilknytningsformer i arbeidslivet.
– Det er myndighetenes oppgave å legge til rette for arenaer for god medvirkning og innflytelse for partene, men det er organisasjonenes ansvar å gjøre seg relevante og attraktive for sine medlemmer. Jeg merker meg at flere organisasjoner har satt i gang et utviklingsarbeid. Det blir spennende å følge det, sier Hauglie.
Unio-leder Ragnhild Lied ønsker ikke å kommentere utspillene fra Hauglie og Tajik.