Tekna-sjef Lise Lyngsnes Randeberg.

Foto

Tekna

Ingeniørene jubler for kompetanseløft i arbeidslivet

Publisert: 15. januar 2018 kl 09.21
Oppdatert: 15. januar 2018 kl 09.59

Regjeringen vil utvikle en ny kompetansepolitikk. I regjeringserkæringen loves det at en en ordning med støtte til videreutdanning basert på skatteFUNN skal vurderes.

– I den nye politiske plattformen, uttrykker den kommende regjeringen ambisjoner på næringsområdet. Det hilser vi velkommen på vegne av våre 73 000 medlemmer, sier Teknas president Lise Lyngsnes Randeberg.

Hun er spesielt glad for at regjeringen varsler et kompetanseløft i arbeidslivet. Blant annet vil regjeringen vurdere KompetanseFunn-ordningen, som skal belønne bedrifter som jobber for kompetanseutvikling blant sine ansatte.

– En etter- og videreutdanningsreform som også inkluderer høyt utdannede, står høyt på Teknas dagsorden. Vi skal derfor jobbe med regjeringen for å skape best mulig vekstvilkår for arbeidsplasser, digitalisering og innovasjon, sier Randeberg.

Hun er glad for at regjeringserklæringen er konkret på en rekke punkter som har vært viktige for Tekna: Mer arbeidspraksis for studenter, økte aldersgrenser i arbeidslivet, et første skritt i lovfesting av permitteringsreglene, nedsettelse av en personvernkommisjon og en stortingsmelding om innovasjon i offentlig sektor, samt innføring av en tredelt foreldrepermisjon.

Saken fortsetter under annonsen

Avtalen varsler også en videreføring av lokale lønnsoppgjør i staten, slik Tekna og Akademikerne har fått gjennomslag for. I erklæringen heter det at regjeringen vil ha «mest mulig handlingsrom til å fordele lønnsmidler i tråd med lokale behov.»

Tekna deler regjeringens mål om å skape flere arbeidsplasser, og ser frem til en videre konkretisering av de nærings- og innovasjonspolitiske tiltakene i regjeringsplattformen. Norge har et stort potensiale innenfor blant annet energi, havrom, bioteknologi/helse og IKT. Teknas medlemmer er klare til å bidra med sin kompetanse når tiltakene skal utarbeides, sier Randeberg. 

Også i NITO er man fornøyd med kompetanseløftene. Samtidig etterspørres konkrete tiltak.

– NITO har ca tusen langtidsledige medlemmer som mest av alt ønsker seg en jobb. Her savner vi konkrete tiltak fra regjeringen. Vi håper derfor at en slik kompetansereform kan gi de nok muligheter for å dekke kompetansegap og dermed sikres jobb. Vi vet at det er behov for ingeniører og teknologer i samfunnet, og Norge har ikke råd til å la disse går arbeidsledige, sier NITO president Trond Markussen.

– Vi vet at det i dag mangler folk til ca 8300 IKT arbeidsplasser, spesielt ingeniører og teknologer. Vi forventer at en kompetansereform kan bidra til at næringslivet får dekket sine behov for IKT ansatte som ingeniører og teknologer gjennom kompetansereformen, sier Markussen.