Sverige har flest i pappapermisjon i EU
73 prosent av svenske fedre oppgir at de ønsker eller vurderer å ta ut foreldrepermisjon. Det er en soleklar topplassering i en spørreundersøkelse som ble foretatt i sommer.
I undersøkelsen, Eurobarometeret, er 26 582 personer i EU-landene spurt om de har til hensikt å ta ut eller allerede har tatt ut foreldrepermisjon.
Nærmest Sverige kommer Finland, der 51 prosent av fedrene som oppgir at de har tatt pappapermisjon eller har tenkt å ta permisjon.
Norge er ikke medlem av EU og er derfor ikke representert i undersøkelsen.
Minst interesse i Romania og Italia
De rumenske og italienske fedrene er minst interessert i å være hjemme fra jobb, viser Eurobarometeret. Kun 13 prosent av de italienske fedrene og 15 prosent av de rumenske, stiller seg positive til permisjon.
Sammenlagt oppgir 32 prosent av fedrene i EU at de er interessert i å ta ut eller har tatt ut foreldrepermisjon.
Det er flest kvinner som blir hjemme med barn i alle landene, men forskjellen mellom kjønnene varierer mye fra land til land. Forskjellen er minst i Sverige, Nederland og Belgia, der den bare utgjør fem prosentpoeng.
Inntekt spiller en rolle
De vanligste grunnene som oppgis til å ikke ta ut foreldrepermisjon er at man ikke har råd eller at den andre forelderen allerede har tatt ut all permisjon.
I Sverige er det imidlertid færre som oppgir at inntekt av en hovedgrunn til å ikke ta ut permisjon. De svenske foreldrene pekte heller på at den andre forelderen har tatt ut all permisjon.
EU innførte minimumsregler for foreldrepermisjon i 1992. Mødre har rett på permisjon i minst 14 uker, men far ikke har et lovbestemt minimumskrav til permisjon for å være hjemme med nyfødt barn.
Mest tradisjonelt i Tsjekkia
Hele 83 prosent av tsjekkiske kvinner oppgir at de ønsker eller har tatt ut foreldrepermisjon. Bare en tredjedel av tsjekkiske menn oppgir det samme.
61 prosent av fedrene mener det er enklere for kvinner enn for menn å ta ut foreldrepermisjon, mens litt under halvparten oppgir at de ville vært interessert kun dersom 75 prosent av lønnen deres ble kompensert.
Tsjekkia er også landet der flest mener at foreldrepermisjon først og fremst er en oppgave for kvinner. Nesten hver tredje tsjekker svarer dette.
Tsjekkia ser dermed ut til å ha det mest tradisjonelle kjønnsrollemønsteret av de undersøkte EU-landene.
EU-forhandlinger om foreldrepermisjon
I 2008 forsøkte EU-kommisjonen å lovfeste 18 ukers foreldrepermisjon, men forslaget ble trukket tilbake syv år senere som følge av motstand fra enkelte medlemsland.
I fjor lanserte imidlertid kommisjonen et nytt forsøk på å utvide foreldrepermisjonen for mødre og fedre. Forhandlingene er i gang, og en endring kan bli vedtatt ved årsskiftet.
Det nye forslaget innebærer ti dager til far i forbindelse med fødsel og fire måneders øremerket permisjon per forelder som ikke kan overføres. Disse kan tas ut frem til barnet fyller 12 år, og kompensasjonen skal tilsvare det laveste nivået av sykepenger i landet.
Forslaget møter imidlertid motstand i Ministerrådet i EU, som heller ønsker to måneders øremerket foreldrepermisjon der det er opp til hvert enkelt medlemsland å fastsette kompensasjonsnivået.