Arbeidsminister Anniken Hauglie og resten av regjeringen håper det blir omkamp om innleie i Stortinget.

Foto
Terje Bendiksby / NTB scanpix
Regjeringen vil ha omkamp om innleie

– Som å proppe medisiner i en pasient som ikke er syk

Publisert: 30. august 2018 kl 10.52
Oppdatert: 30. august 2018 kl 11.09

Torsdag skrev Dagens Perspektiv at fagbevegelsen har fått flere meldinger om selskaper som er i gang med omorganisering og kreative endringer i kontrakter for å omgå de nye reglene om innleie av arbeidskraft, som skal tre i kraft i januar.

– Dersom det viser seg at de praktiske konsekvensene av vedtaket gir uheldige utslag, håper jeg Stortinget er villig til å se på regelverket på nytt og er åpen for justeringer, skriver statssekretær Morten Bakke i Arbeids- og sosialdepartementet i en epost til Dagens Perspektiv.

– Bruken av innleie er mest utbredt innen byggenæringen. I arbeidslivet for øvrig utføres kun om lag 1,5 prosent av alle årsverk av innleide fra bemanningsforetak. Å legge begrensninger på alle bransjer mener vi blir som å proppe medisiner i en pasient som ikke er syk, sier han.

Før sommeren fikk opposisjonen med seg KrF på å stramme kraftig inn i arbeidsmiljølovens bestemmelser om innleie av arbeidskraft. Endringene gikk mye lengre enn forslagene til regjeringen. Nå tyder mye på at mange selskaper fort har funnet nye gråsoner og smutthull.

– Da de rødgrønne partiene med Ap i spissen fikk stortingsflertallet med seg på å begrense bruken av innleie i alle bransjer i hele Norge, advarte vi mot konsekvensene. Vi frykter det kan gi økt byråkrati for de seriøse bedriftene, og at det blir vanskeligere for folk som står på utsiden av arbeidslivet å få en fot innenfor. For mange er nemlig bemanningsbransjen et springbrett til jobb, sier Bakke.

NHO, som organiserer mange seriøse aktører i bemanningsbransjen, bekrefter overfor Dagens Perspektiv at flere allerede melder om en mer tungrodd virksomhet som følge av endringene.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er ikke tvil om at noe av det de nye reglene medfører er betydelig mer byråkrati. Det vil bli mye mer administrativt krevende enn tidligere. Noe kan løses med gode datasystemer, men det kan også bety at store aktører blir foretrukket foran de litt mindre, sier fagsjef for bemanningsbransjen i NHO, Even Hagelien.

Bakke og regjeringen vil nå avvente en følgeevaluering av endringene som skal gjennomføres.

– For regjeringen er faste ansettelser og trygge jobber målet. Samtidig må vi sørge for at de som sliter med å få innpass i arbeidslivet sikres verdifull arbeidserfaring, sier Bakke.