Peter Lincoln (til venstre) og Daniel Norlindh driver bryggeriet Brewing Költur. Lincoln er nå sendt hjem til USA, fordi han ikke har tatt ut lønn fra virksomheten.
Foto
Privat
Arbeidsinnvandring

Sendt ut av Sverige fordi han ikke tok ut lønn

Publisert: 25. oktober 2018 kl 10.38
Oppdatert: 26. oktober 2018 kl 10.45

Amerikaneren Peter Lincoln driver ølbryggeriet Brewing Költur sammen med Daniel Norlindh. Bryggeriet har opplevd suksess, og leverer blant annet sine produkter til Systembolaget.

Lincoln kom til Sverige for ni år siden, da han valgte å ta sin masterutdanning i turisme ved Umeå universitet. Nå sitter han hjemme i USA, etter at Migrationsverket har slått fast at han ikke oppfyller kravene til oppholdstillatelse.

Det var nettstedet Entreprenör som først omtalte historien.

Medgründer Daniel Norlindh sier til Dagens Perspektiv at han er sjokkert over avgjørelsen:

– Vi ble naturligvis veldig overrasket. Peter kunne jo dokumentere at han kunne forsørge seg, gjennom oppsparte midler og inntekt fra annen virksomhet, også i Sverige, sier Norlindh.

Han mener loven er overmoden for revisjon, og har hørt andre historier som han mener bekrefter dette:

– Jeg har hørt om folk som har jobbet i Sverige siden 2012, med full lønn. Så kom et år, der inntekten ble litt redusert, og vips så er det ut. Dette illustrerer at noe er feil med loven i Sverige, poengterer han.

Saken fortsetter under annonsen

Tøft gründerliv

Brewing Költur har bare to ansatte: Lincoln og Norlindh, og det er krevende å drive et bryggeri.

– De første årene er det mye sweat equity i en slik virksomhet. På godt svensk betyr dette at vi ikke tar ut lønn. Først nå det siste året har vi begynt å ta ut lønn, paradoksalt nok. Men etter at Peter ble sendt hjem har jeg blitt nødt til å ansette folk, i tillegg til at jeg har fått hjelp av min bror. Ansettelser kan innebære at vi går konkurs. Peter vil bidra med salg fra USA, men det er klart situasjonen er krevende, sier han.

Norlindh forteller at gründerne har anket to ganger til det svenske Migrationsverket, uten å bli hørt. Konklusjonen derfra er at loven er krystallklar: Kan man ikke forsørge seg, får man ikke oppholdstillatelse. Det må man klare innen to år.

– Men det tar ofte fem år før en bedrift er oppe og går økonomisk, sier Norlindh.

Mangler ikke penger

Peter Lincoln driver også andre foretak. Han er blant annet medeier i en bar i Stockholm, der han har en 25 prosents eierandel. Det er ikke nok, ifølge Migrationsverket. Han skulle hatt en 50 prosents andel for at inntekten fra denne eierposten vurderes inn i regnestykket.

Saken fortsetter under annonsen

– Dette er jo helt utrolig. Det viser at det nærmest er umulig for innvandrere å etablere foretak i Sverige. Peter har hatt midler, og klarer seg godt. Vi har tatt opp lån, som vi har betalt etter forfall hele veien. Alt har vært på stell, sier han.

Dagens Perspektiv har bedt UDI om informasjon om hvordan de norske reglene slår ut i tilsvarende situasjoner. Ifølge UDI hadde Lincoln måtte sette seg på flyet hjem til USA dersom han ikke tok ut lønn her heller.