Føler du at du burde tåle mobbingen du blir utsatt for på arbeidsplassen? Det er ikke sunt i det lange løp, ifølge forskning. 

Foto

Warren Wong/Unsplash. 

Selv sterke personer takler ikke mobbing på jobb over lengre tid

Publisert: 5. april 2018 kl 14.56
Oppdatert: 5. april 2018 kl 14.56

Selvsagt kan det være forskjeller på hvor tøft det oppleves for den enkelte. Men ny forskning viser at det er all grunn til å ta mobbing i arbeidslivet på alvor, skriver Lederne i en pressemelding.

Forskere ved Statens arbeidsmiljøinstitutt og Universitetet i Bergen ville vite om det er slik at noen er så robuste at de i større grad enn andre kan forsvare seg mot trakassering på jobben.

De gikk ut fra at det var forskjell på folk, men oppdaget at det bare gjelder til en viss grad, skriver forskning.no.

Mindre angst

De som selv opplevde at de kunne forsvare seg mot mobbingen hadde noe mindre angst, enn de som ikke klarte det, men når mobbingen ble kraftigere var angstsymptomene like sterke som hos de noe mindre robuste kollegene.

Hovedforfatteren av studien, Morten Birkeland Nielsen, advarer derfor arbeidsgivere mot å la være å rydde opp i mobbesaker.

Saken fortsetter under annonsen

Selv sterke personer kan ikke over tid håndtere trakasseringen på egen hånd. Han sier også at rundt fem prosent av norske arbeidstakere til enhver tid opplever å bli mobbet.

På toppen av det blir nærmere 14 prosent utsatt for gjentatt krenkende og trakasserende handlinger uten at de selv kaller det mobbing.

Selvmordstanker

Nedslående tall fra tidligere forskning som ble publisert av NRK i 2015, forteller at 135.000 norske arbeidstakere går rundt med selvmordstanker på grunn av mobbing på jobben.

En undersøkelse publisert av danske forskere, forteller dessuten at trakasseringen ikke bare rammer oss psykisk, men også fysisk. Virkningen kan være den samme som ved posttraumatisk stress.

Saken fortsetter under annonsen

Det danskene oppdaget var kroppens evne til å starte produksjonen av kortisol om morgenen ble hemmet, og det fører igjen til at kroppen mister evnen til å frigi energi fra fett- og glukoselagrene.

Det kan gi energimangel og manglende evne til å utføre hverdagens oppgaver. En studie fra 2006 underbygger også disse resultatene.

Går ut over arbeidet

Når forskerne sammenlikner følgene av mobbing med posttraumatisk stress, er det altså fordi de ser at ofre for mobbing reagerer både fysisk og psykisk, og mange kan ha en tendens til å fare sammen, være irritable, ha søvn- og konsentrasjonsproblemer – noe som også vil gå utover arbeidet deres.

Skal man få bukt med mobbing på arbeidsplassen, er det viktig å bygge en trygg kultur der folk tør varsle.

Og det må jevnt og trutt jobbes med å forebygge ved å ha en tydelig etikk som trekkes fram i medarbeidersamtaler, holdningskampanjer, på personalmøter og i arbeidsmiljøundersøkelser.

Saken fortsetter under annonsen

Sanksjoner, som for eksempel skriftlig advarsel til den som mobber, kan også være nødvendig.