– Vi hadde ingen aning om at dette gjelder så mange, sier leder i Norges Juristforbund, Curt A. Lier.

Foto

NTB-scanpix. 

Seksuell trakassering mer utbredt blant jurister enn ellers i norsk arbeidsliv

Publisert: 2. mars 2018 kl 09.15
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.54

Juristforbundet har kartlagt hvor mange av forbundets medlemmer som har opplevd seksuell trakassering, omstendighetene der det har skjedd og hva trakasseringen har bestått av. Rapportens er ifølge forbundet «oppsiktsvekkende».

Tallene tyder på at seksuell trakassering er mer utbredt i virksomhetene som medlemmene av Juristforbundet jobber i, enn i norsk arbeidsliv for øvrig.

Juristforbundets president Curt A. Lier reagerer sterkt på det som fremkommer i undersøkelsen og mener det må settes inn tiltak.

– Vi hadde ingen aning om at dette gjelder så mange, sier Lier til nettstedet juristkontakt.no.

20 prosent sier de har opplevd seksuell trakassering i løpet av yrkeskarrieren. 4 prosent forteller at det har skjedd det siste året. Få av sakene blir varslet.   

Mye høyere enn antatt

Saken fortsetter under annonsen

Konsulentselskapet Evidente, som har utført undersøkelsen og levert rapporten, sammenlikner funnene med tidligere forskning fra 2010, og skriver:

«En tidligere studie blant et representativt utvalg av den norske arbeidsstokken fant at 1,1% hadde opplevd seksuell trakassering i løpet av det siste halvåret. Dette tyder på at seksuell trakassering er mer utbredt i virksomhetene som medlemmene av Juristforbundet jobber i, enn i norsk arbeidsliv for øvrig.»

Lier sier til Juristkontakt at han likevel ikke er overrasket over omfanget av seksuell trakassering, selv om det er større enn han hadde håpet.  

– #Metoo kampanjen har avdekket at seksuell trakassering er et omfattende og gjennomgående samfunnsproblem. Det er derfor ikke overraskende at det er et problem, også for jurister. Hadde imidlertid undersøkelsen vært gjennomført før oktober 2017, ville jeg ha vært veldig overrasket, sier han og legger til:

– Vi var selvfølgelig klar over at også noen av våre medlemmer har vært utsatt for dette, men hadde ingen aning om at dette gjaldt, og fortsatt gjelder, så mange.

Lederne trakasserer

Saken fortsetter under annonsen

Det er undersøkt hvem som trakasserer. Den største gruppen er personer med lederstillinger i virksomheten, men som ikke hadde personalansvar for den som opplevde trakasseringen. Omtrent i like stor grad opplever medlemmene å bli trakassert av kollegaer som er på tilsvarende nivå.

Undersøkelsen viser at 87 prosent av dem som har opplevd seksuell trakassering i løpet av det siste året er kvinner. Og personer under 40 år er mer utsatt enn dem over. Dessuten er det en liten tendens til at arbeidstakere er mer utsatt for seksuell trakassering mens de er tidlig i sin yrkeskarriere.

Det er undersøkt hvem som trakasserer. Den største gruppen er personer med lederstillinger i virksomheten

81 prosent av dem som har opplevd seksuell trakassering i løpet av det siste året oppgir at det har forekommet mer enn en gang.

Undersøkelsen viser at verbal seksuell trakassering er mest vanlig, med 75 prosent.

«Det er imidlertid urovekkende at hele 55 prosent av tilfellene inneholdt fysisk seksuell trakassering», sier rapportforfatterne.

Saken fortsetter under annonsen

«Bortsett fra den klare overrepresentasjonen av kvinner er imidlertid ikke koblingen til alder og ansiennitet så tydelig. Seksuell trakassering skal derfor ikke sees som et problem som først og fremst gjelder de «unge og ferske» - problemet er langt mer utbredt og mangfoldig enn som så”, heter det i rapporten.

Juristforbundets #metoo undersøkelse:
søn 20.02.2022 23:47

• 20 prosent av respondentene sier at de i løpet av karrieren har opplevd seksuell trakassering på arbeidsplassen eller under jobbrelaterte arrangementer. De aller fleste er kvinner.

• 4% har opplevd en slik hendelse i løpet av det siste året.

• Seksuell trakassering forekommer i større grad i privat sektor enn i statlig- og kommunal sektor.

• Hele 55% av tilfellene inneholdt fysisk seksuell trakassering.

• Kun 15% av tilfellene som inntraff i løpet av det siste året ble varslet. Saker som varsles om blir dårlig fulgt opp og bare 24% av medlemmene som har opplevd seksuell trakassering i løpet av det siste året er komfortable med å melde en slik hendelse inn til sin arbeidsgiver i fremtiden.

• 52% av dem som er utsatt for det oppgir at de har endret atferd på jobb som en følge av trakasseringen. Det kan være ting som å unngå enkelte personer, situasjoner og aktiviteter. 

• Problemet er mer komplekst enn “myten” om den eldre maktpersonen som trakasserer en ung kvinne.

Kilde: Konsulentselskapet Evidente har gjennomført undersøkelsen