– De bedriftene som benytter seg av skattefradraget for forskning og utvikling, skaper flere arbeidsplasser, sier statsminister Erna Solberg (H).

Foto

Berit Roald / NTB scanpix

Rekordmange bedrifter fikk skattefradrag for sine investeringer i forskning i fjor

Publisert: 22. februar 2018 kl 09.27
Oppdatert: 22. februar 2018 kl 09.28

Antallet prosjekter som fikk skattefradrag for forsknings- og innovasjonsprosjekter etter regjeringens Skattefunn-ordning økte med 10 prosent i fjor.

Til sammen fikk 7628 prosjekter innvilget sine søknader til prosjekter som til sammen kostet 31 milliarder kroner. Det ga et budsjettert skattefradrag på 5,6 milliarder kroner.

 

– Skal vi lykkes med å skape et bærekraftig velferdssamfunn trenger vi et næringsliv som investerer i forskning og utvikling, sier statsminister Erna Solberg i en pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet.

Statsministeren mener Skattefunn-ordningen bidrar til at bedriftene investerer mer i forskning og utvikling enn de ellers ville gjort.

– Og vi ser at de som benytter ordningen, skaper flere arbeidsplasser, sier Solberg.

Saken fortsetter under annonsen

De nye tallene viser at det er en økning i Skattefunn-prosjekter i alle fylker og i alle sektorer - unntatt olje og gass og kultur og underholdning.

IKT, marin sjømat og petroleum er det tre største næringene i Skattefunn-ordningen.

Det er Forskningsrådet som har ansvar for ordningen, som ble opprettet i 2002.

– En stor andel av bedriftene rapporterer at de opplever at Skattefunn er nyttig for dem, og at ordningen er enkel å bruke. Det kan jo også forklare hvorfor Skattefunn blir stadig mer populær, sier forskningsrådets direktør John Arne Røttingen.

Ifølge NTB viste en SSB-analyse fra 2016 at én million kroner i støtte hadde skapt i underkant av to nye årsverk og 1,8 millioner kroner i økt årlig verdiskapning, når effekten av ordningen ble målt etter tre år.

Regjeringen har bestilt en evaluering av ordningen, skal legges fram i løpet av året. Samtidig arbeider regjeringen med å få på plass en liknende ordning for bedriftene som vil investere i kompetanseutvikling.