Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland er uenig med ESAs uttalelse om at Norges ordning for foreldrepenger er kjønnsdiskriminerende.

Foto

Cornelius Poppe / NTB scanpix

Regjeringen svarer ESA

Nekter å likestille foreldrepengeordningen

Publisert: 23. januar 2018 kl 09.33
Oppdatert: 23. januar 2018 kl 09.44

I november skrev EFTAs overvåkningsorgan ESA at de norske reglene for betalt foreldrepermisjon er i strid med likestillingsdirektivet.

Bakgrunnen er de særnorske kravene som kun gjelder fedre, og som begrenser tilgangen deres til betalt foreldrepermisjon. Konsekvensen er at mødre har mer omfattende permisjonsrettigheter, ettersom fars rett til betalt permisjon er knyttet til mors arbeidssituasjon.

EØS-direktivet forbyr imidlertid kjønnsdiskriminering knyttet til arbeids- og ansettelsesforhold, noe de mener denne ordningen er.

– I EØS-retten er likebehandling grunnleggende. Norske myndigheter lever ikke opp til EØS-forpliktelsene sine når de ikke gir kvinner og menn like rettigheter, uttalte ESA-president Sven Erik Svedman i en pressemelding.

Daværende barne- og likestillingsminister Solveig Horne uttrykte umiddelbart sin misnøye med uttalelsen. Nå har Norge formalisert sitt svar til overvåkningsorganet. Der skriver barne- og likestillingsdepartementet at de oppfatter den norske foreldrepengeordningen som en velferdsytelse som ligger utenfor virkeområdet til likestillingsdirektivet.

– Vi er ikke enig i ESAs konklusjon fordi vi mener at den norske foreldrepengeordningen ikke omfattes av likestillingsdirektivet, og at Norge har et vidt handlingsrom til å utforme ordningen slik vi selv ønsker, sier den nyutnevnte barne- og likestillingsministeren Linda Hofstad Helleland.

Regjeringen har derfor svart ESA at de er uenige i at den norske ordningen er i strid med EØS-avtalen. Helleland viser til at Norge er et av verdens mest likestilte land, og at foreldrepengeordningen gjør det mulig for begge foreldrene å være hjemme med barnet i dets første leveår.

Saken fortsetter under annonsen

– En viktig grunn til at aktivitetskravet ikke har blitt avviklet er at det bidrar til at flere mødre kommer ut i arbeid eller studier, sier Helleland.

Det bemerkes i svaret at Norge ikke har noen EØS-rettslig plikt til å tilby betalt foreldrepermisjon, noe ESA er enig i.

– Når det ikke foreligger en plikt til å tilby betalt foreldrepermisjon, bør EØS-landene som velger å tilby dette, ha stor frihet til å bestemme hvilke vilkår som må være oppfylt, og hvordan foreldrepengene skal beregnes, sier Helleland.