Illustrasjonsfoto.

Foto

Gorm Kallestad / NTB scanpix.

Ny dom fra Høyesterett endrer reglene for arbeidstid i staten

Magnus Peter Harnes
Publisert: 5. juni 2018 kl 08.39
Oppdatert: 5. juni 2018 kl 11.30

Etter fire år, tre rettsrunder og en høring i EFTA-domstolen har man fått en endelig avklaring i spørsmålet om reisetid skal regnes som arbeidstid.

Dommen har betydning for tolkningen arbeidsmiljøloven og for rekkevidden av den tariffrettslige retten til overtidsgodtgjørelse under reise, opplyser Høyesterett.

Forskjellen består ifølge Rett24 først og fremst i at «reisetid» kompenseres med avspasering og eventuelt lønn, mens «arbeidstid» kan gi krav på overtidsbetaling, samt beskyttes av reglene for hviletid.

Saken, som var oppe til vurdering i Høyesterett i starten av mai, gjaldt tre reiser som polititjenestemannen Thorbjørn Selstad Thue foretok som en del av oppgavene knyttet til politidistriktets utrykningsenhet - til og fra et annet arbeidssted enn lensmannskontoret, som vanlig, og utenom alminnelig arbeidstid. Reisene foregikk i tjenestebil. Tjenestemannen meldte seg for Operasjonssentralen ved avreise og han hadde med seg våpen.

Til syvende og sist var det spørsmålet om den ansatte sto til arbeidsgivers «disposisjon» som ble avgjørende.

Høyesterett ba i den sammenhengen EFTA-domstolen gi en rådgivende uttalelse om forståelsen av EUs arbeidstidsdirektiv. Her ble det konkludert med at de lavere rettsinstansene i Norge tok feil da de slo fast at reisetid ikke var arbeidstid.

«Arbeidsgivers forventning om at den ankende part ikke skulle være på sitt faste eller sedvanlige oppmøtested, men snarere i Volda, Sogndal og Årdal på de angitte tidspunkt, beredt til å utføre sine UEH-oppdrag, viser at han under den nødvendige reisetid til og fra de nevnte steder sto til arbeidsgivers disposisjon,» heter det i uttalelsen.

Saken fortsetter under annonsen

Høyesterett tok hensyn til dette da de avsa sin dom - til fordel for Thue og Politiets Fellesforbund (PF).

– Med støtte i en rådgivende uttalelse om forståelsen av arbeidstidsdirektivet fra EFTA-domstolen, fant Høyesterett enstemmig at tjenestemannen hadde stått til arbeidsgivers disposisjon under reisene, og at all reisetiden da måtte anses som arbeidstid, heter det i dommen.

– Høyesterett har nå skapt klarhet i hva vi kan definere som arbeidstid i staten. Vi forventer nå at staten som arbeidsgiver rydder opp i egen begrepsbruk, og at ansatte som faktisk utfører arbeid på reise, også får betalt for dette, sier Unio-leder Ragnhild Lied i en kommentar til dommen i en pressemelding.

– Politiets Fellesforbund er glad for at Høyesterett nå har slått fast at vår definisjon av arbeidstid er riktig, sier forbundsleder Sigve Bolstad.

Arbeidstid, men ikke overtid

Likevel ble det ikke en full seier for PF og Thue.

Saken fortsetter under annonsen

Et flertall på fire dommere bestemte nemlig at tjenestemannen kun hadde rett på overtidsbetaling i ett av tilfellene:

«(...) reisetiden for to av reisene måtte godtgjøres etter hovedregelen om kompensasjon for reiser innenlands. Den tredje reisen skjedde i tilknytning til at tjenestemannen på sin fritid var blitt beordret til overtidstjeneste, og han hadde da krav på overtidsgodtgjørelse etter en særregel i bestemmelsen om overtidsarbeid,» heter det i dommen.

Det vil si at reisetid ikke automatisk gir rett på overtidsbetaling. For å avgjøre dette må det gjøres konkrete vurderinger av hva reisen innebærer i hvert enkelt tilfelle. Standard prosedyre er avspasering.

Advokat og partner i advokatfirmaet Homble Olsby, Merete Furesund, representerte Thue. Hun sier at han er «veldig glad» for dommen.

– Han har vunnet frem med at reisetid er arbeidstid. Utfallet var som forventet i lys av EFTA-domstolens uttalelse, sier Furesund.

Staten fornøyd

Men også staten, representert av prosessfullmektig Siri Kristiansen fra Regjeringsadvokaten, mener at de fikk medhold i det mest vesentlige spørsmålet.

Saken fortsetter under annonsen

– Høyesterett begrenser seg til å fastslå at de fire konkrete reisene vår sak gjelder, er arbeidstid. Dette var partene enige om allerede før hovedforhandlingen i Høyesterett, og dommen gir slik ikke Thue og PF noe mer enn staten allerede hadde erkjent på dette punktet, sier Kristiansen til Rett24.

– Staten må rydde opp

Denne saken handler imidlertid ikke kun om de ansatte i politi- og lensmannsetaten, men alle ansatte i staten og kommunal sektor.

«Dommen har betydning for tolkningen arbeidsmiljøloven kapittel 10, og for rekkevidden av den tariffrettslige retten til overtidsgodtgjørelse under reise,» bekrefter Høyesterett i en uttalelse.

– Vi forventer nå at staten som ansvarlig arbeidsgiver forholder seg til denne avklaringen, og at de rydder opp i dagens praksis, sier Lied i Unio.