Illustrasjonsfoto.

Foto

Mykola Kravchenko | Dreamstime.com.

Økt sykefravær blant menn

Publisert: 13. juni 2018 kl 08.36
Oppdatert: 13. juni 2018 kl 08.42

Kvinner har fortsatt et vesentlig høyere fravær enn menn. I 1. kvartal 2018 var det legemeldte sykefraværet for kvinner på 7,4 prosent og 4,3 prosent for menn, viser ferske tall fra Nav.

– I forrige kvartal var det kvinners fravær som økte mest. Studier av sykefraværet viser at årsakene til fravær er sammensatte, og det er vanskelig å finne de spesifikke årsakene til slike svingninger, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng i en pressemelding.

Sesong- og influensajusterte tall viser at sykefraværet for 1. kvartal 2018 var 6,4 prosent. Det er 0,1 prosentpoeng lavere enn i 4. kvartal 2017.

Sammenlignet med 4. kvartal i fjor, gikk det sesongjusterte legemeldte sykefraværet ned med 2,3 prosent og er nå på 5,4 prosent. Det egenmeldte sykefraværet er stabilt på 1,0 prosent.

Det totale sykefraværet for kvinner gikk ned fra 8,3 til 8,1 prosent, mens for menn gikk det ned fra 5,0 til 4,9 prosent.

Langvarig influensasesong

Saken fortsetter under annonsen

Det legemeldte sykefraværet var 5,8 prosent i 1. kvartal 2018. Sammenlignet med samme kvartal i fjor er det en økning på 3,2 prosent.

Sykefraværet økte i alle sektorer, men mest i statlig forvaltning, som hadde en økning på 5,1 prosent.

– At det legemeldte sykefraværet økte i første kvartal i år, skyldes først og fremst at vi denne vinteren har hatt en langvarig influensasesong med en kraftig økning av antall tilfeller med luftveislidelser, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

Sykdommer i luftveiene utgjorde omtrent hvert fjerde sykefraværstilfelle i dette kvartalet og økte med 30 prosent. De utgjør en liten andel av de totale tapte dagsverkene, siden de aller fleste kommer raskt tilbake i arbeid igjen.

Noe av økningen i det registrerte legemeldte sykefraværet er også knyttet til at påsken falt i 1. kvartal i år og i 2. kvartal i fjor.  Sykefraværsprosenten blir som regel noe høyere i et kvartal med påske enn i et kvartal uten.

IA-avtalen trådte første gang i kraft fra 2. kvartal 2001. En av de viktigste målsettingene med avtalen var å redusere sykefraværet med 20 prosent. Dette målet er ikke nådd. Nedgangen i sykefravær siden inngåelsen av avtalen har vært på 11,3 prosent. Dette tallet er justert for effekten av overgangen til a-ordningen. 

Saken fortsetter under annonsen

Færre fikk gradert sykmelding

Andelen sykefraværstilfeller med gradert sykmelding (delvis sykmeldte) gikk ned fra 23,8 prosent til 21,4 prosent sammenlignet med 1. kvartal 2017. Andelen graderte sykmeldinger for menn er nå 16,6 prosent og 24,5 prosent for kvinner. Vi må tilbake til 1. kvartal 2013 for å finne en like lav graderingsandel.

Årsaken til at andelen graderte falt betydelig i dette kvartalet, er at det var mange korte fravær uten gradering. Influensasesongen vinteren 2018 førte til at andelen sykefraværstilfeller knyttet til luftveislidelser økte fra 20,8 til 26,0 prosent. Disse er svært sjelden gradert, og da synker andelen graderte sykefraværstilfeller.

Det er store forskjeller mellom fylkene. Oslo har færrest graderte tilfeller med 18,3 prosent, deretter følger Rogaland med 18,7 prosent og Hordaland med 19,4 prosent. Hedmark har størst andel graderte sykmeldinger med 25,3 prosent, deretter følger Trøndelag med 25,3 prosent og Nordland med 24,7 prosent.

Størst nedgang i Finnmark

Sykefraværet gikk mye opp i enkelte fylker, spesielt i Vestfold (+ 8,0 prosent Buskerud (+ 7,3 prosent og Oppland (+ 6,8 prosent).

Saken fortsetter under annonsen

Sykefraværet gikk ned i tre fylker. Nedgangen var desidert størst i Finnmark (- 4,4 prosent fulgt av Hordaland (- 1,2 prosent og Trøndelag (- 1,1 prosent

Oppland og Østfold har det høyeste sykefraværet (6,6 prosent fulgt av Nordland, Telemark og Troms (6,4 prosent Oslo har det laveste sykefraværet (4,8 prosent fulgt av Sogn og Fjordane og Rogaland (5,2 prosent).