Norwegian raser mot politikere som vil endre loven etter arbeidsgiver-dommen
– Vi registrerer at Arbeiderpartiet i sak etter sak stikker kjepper i hjulene for et globalt selskap med hovedkontor i Norge, et selskap som har skapt tusenvis av arbeidsplasser her hjemme de siste årene. Det synes vi er trist, sier kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til NTB.
Arbeiderpartiet, Rødt og SV tar alle nå til orde for å skjerpe arbeidsmiljøloven, slik at arbeidsgiverbegrepet tar opp i seg nye måter å organisere store konserner på. Norwegian vant onsdag den langvarige rettskampen mot piloter og kabinansatte som krevde dom på at morselskapet, Norwegian Air Shuttle, er deres reelle arbeidsgiver – ikke de nyopprettede datterselskapene de er flyttet over til.
– Arbeidsmiljøloven må moderniseres for å unngå tilpasninger som svekker vern av arbeidstakere – samtidig som vi ivaretar arbeidsgivers mulighet til omstrukturering og ekspansjon, sier Parat-leder Vegard Einan.
Fagforbundet skal møte arbeidsminister Anniken Hauglie (H) fredag formiddag i anledning dommen. Einan understreker viktigheten av at alle parter er tjent med en avklart og felles forståelse av arbeidsgiverbegrepet og at saken ikke bare blir gjenstand for partipolitisk spill.
Vil skjerpe arbeidsmiljøloven
Høyesterett fant ikke dekning i lovverket for de ansattes krav, og fastslo en gang for alle i sin dom onsdag at morselskapet ikke har arbeidsgiveransvaret for de aktuelle pilotene og kabinansatte. Dommen har vakt kraftige politiske reaksjoner og kommer til å få etterspill i Stortinget.
– Det er en skandale at vi har norske arbeidsgivere som ønsker å ha full styring over lønn og arbeidstid, men ikke ønsker å ta arbeidsgiveransvar og at arbeidsmiljøloven gir åpning for det, sier Aps arbeidspolitiske talsperson Arild Grande til Dagens Perspektiv, som først omtalte saken.
Grande er klar på at dommen må føre til lovendringer.
– Dommen viser at loven ikke er tydelig nok. Da må Stortinget gjøre loven klarere, sier han til NTB.
Ap vil derfor ha Stortinget med på å be regjeringen legge fram et forslag om å endre arbeidsmiljøloven «som tydeliggjør at den som har styringsrett, og gjennom dette reelt sett er arbeidsgiver, også får retter og plikter som arbeidsgiver i henhold til arbeidsmiljøloven».