Norske utdanningsinstitusjoner klarer ikke levere den digitale kompetansen arbeidslivet trenger
En undersøkelse gjennomført av Kantar/SIFO for Salesforce viser at ansatte med høyere utdanning i norske bedrifter er misfornøyde med skolens evne til å drive frem gode kandidater til næringslivet. Bare 19 prosent mener utdanningen er godt tilpasset dagens behov i det digitaliserte arbeidsmarkedet.
Kantar/SIFO har spurt 2000 arbeidstakere i Norden med universitets- og høyskoleutdanning i både privat og offentlig sektor om hvordan deres arbeidsplass står rustet for digitalisering. I alle de nordiske landene mener de ansatte at utdanningsinstitusjonene ikke leverer kandidater som tilfredsstiller moderne krav til kompetanse innen IKT og digitalisering.
– Undersøkelsen viser tydelig at norske bedrifter savner tilgang på folk med rett kompetanse. Den viser også at utdanningsinstitusjonene i Norge ikke samsvarer med behovene i næringslivet, sier Michael Zink, country manager i Salesforce, som har bestilt undersøkelsen.
Videreutdanning
Ifølge Michael Zink bør privat sektor må derfor ta større ansvar for opplæring av eget personell i fremtiden. – Det vil både komme ansatte til gode, men også styrke konkurransedyktigheten til bedriften fremover, sier han.
Dette samsvarer hva de ansatte i undersøkelsen også etterlyser.
80 prosent av de 500 norske som deltar i undersøkelsen, mener at alle bedrifter bør tilby muligheter for videreutdanning. Derimot mener bare 37 prosent av dem at deres egen arbeidsgiver faktisk gjør dette.
41 prosent av de spurte mener norsk arbeidsliv generelt har en mangler nødvendig kompetanse om digitalisering. 30 prosent mener det samme gjelder deres egen arbeidsplass.
- LES MER | 71 tilbud om digital etterutdanning er ikke nok
- LES MER | Fare for avsporing i kompetansepolitikken
Mangel på penger
Ifølge undersøkelsen mener 48 prosent av de spurte at videreutdanning innen digitalisering og IKT er avgjørende for at deres egen arbeidsplass skal kunne opprettholde kvaliteten på de tjenester/produkter de leverer. 33 prosent mener videreutdanning er avgjørende i et konkurranseperspektiv.
- LES MER | 130 millioner til kompetansereform
Mange – 36 prosent av de spurte – frykter at arbeidslivet vil kvie seg for å sette i gang med etter- og videreutdanning av sine ansatte fordi de mener det vil bli for dyrt. 27 prosent mener at bedriftene ikke vil lage egne opplegg for videreutdanning fordi de mener det vil ta for mye tid.