En klar miljøprofil blir stadig viktigere viser svar fra 138 norske bedriftsledere. Den norske banken Storebrand landet i fjor plass nummer to i Forbes årlige kåring av verdens mest bærekraftige bedrifter, kun slått av Siemens.

Foto

Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix

 

 

Norske bedrifter satser stadig grønnere

Publisert: 30. oktober 2018 kl 10.08
Oppdatert: 30. oktober 2018 kl 10.16

En sterk miljøprofil blir sett på som attraktivt når bedrifter vurderes som samarbeidspartnere.

– En annen drivkraft er moralsk og etisk begrunnet, ut i fra en ansvarsfølelse og det å oppføre seg ‘skikkelig’, sier Anne Norheim-Hansen, assisterende professor ved Kedge Business School som ligger i Frankrike.

Norheim-Hansen er forfatter av den nye undersøkelsen publisert i det akademiske tidsskriftet Journal of Business Ethics som har samlet svar fra 138 norske bedriftsledere.

Lederne oppgir at motivasjonen for en grønn profil er todelt. 

På den ene siden er det knyttet til økonomiske hensyn og å skape et positivt omdømme. På den andre siden ser det ut til å være en økende bevissthet rundt den etiske profilen til bedrifter.

– Grønt blir oppfattet som skjønt fordi det gir en underbevisst antagelse om visse verdier og tillitsverdighet, sier Norheim-Hansen.

En grønn profil er ofte viktig når bedrifter skal inngå samarbeid. Dette skyldes gjerne at bedrifter har som motivasjon at samarbeidet med en grønn partner vil få en heldig spillover-effekt på eget omdømme.

Saken fortsetter under annonsen

– Generelt kan man forvente at dess mer synlig alliansen er for kunder, investorer, og andre interessenter, dess større er konkurransefortrinnet for bedriften, sier Norheim-Hansen.

En tydelig miljøprofil er i følge bedriftslederne forbundet med innovasjon, integrerering av kunnskap og tilpasningsdyktighet - faktorer som alle er viktige i selskapers verdiskapning.

Tilfeller av grønnvask

Grønnvask i bedrifter er likevel ikke å utelukke, understreker Norheim-Hansen.

– Det er helt klart at veldig mange selskaper fortsatt driver med grønnvask, men der er generelt en utvikling hvor flere ser verdien i å bli reelt grønnere.

– Ordentlig grønt, nei. Grønnere, ja, sier hun om bedriftenes utvikling.

Hun påpeker også at det er vanskelig å komme til en enighet om hva som betegnes som grønt. 

Saken fortsetter under annonsen

– Initiativer i beste mening kan samtidig ha både heldige og uheldige innvirkninger på miljøet.