Staten og næringslivet har inngått en avtale om å få flere Nav-registrerte ut i arbeid gjennom individuell tilretteleggelse.

Foto

Gorm Kallestad/NTB scanpix

 

 

Inkluderingsdugnad

Avtale om rekruttering av arbeidere med hull i CV-en

Publisert: 1. november 2018 kl 08.00
Oppdatert: 1. november 2018 kl 09.46

Onsdag i forrige uke undertegnet Entreprenørforeningen for bygg og anlegg (EBA) en avtale med Nav for å rekruttere medarbeidere blant jobbsøkere som registrert hos Nav.

Det er første gang Nav og EBA inngår en samarbeidsavtale om inkludering i arbeidslivet, og avtalen ble derfor omtalt som historisk da den ble undertegnet.

Sentralt i avtalen står individuell tilrettelegging for arbeidere som av ulike årsaker mangler kompetanse, forklarer Stein Windfeldt, lokaldirektør for Hålogaland i EBA.

Staten på banen

Windfeldt skal lede avtalens første pilotprosjektet i Troms. Han forklarer at tilretteleggingen vil være individuell og avhenge av hvilken type hjelp hver arbeider trenger.

– Er du dyslektiker så trenger du lesehjelp, mangler du språk må du ha hjelp med språklighet, har du noen fysiske handicap så må du ha tilrettelegging på utstyr og maskin, sier Windfeldt. 

Han peker på at entreprenører tidligere har utført slik tilrettelegging på eget initiativ, men at dette er den første gangen et slikt initiativ er satt i verk i samarbeid med et statlig organ.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi kan vise til et eksempel der en maskinfører ble lam og bedriften bygget om en gravemaskin til rullestolbruk. Det er et eksempel på et type tiltak man kan innføre, sier Windfeldt.

Foto

INDIVIDUELL TILRETTELEGGING: Det er viktig at man tilrettelegger for hver enkelts behov, mener lokaldirktør i EBA, Stein Windfeldt. (Foto: EBA)

Enormt behov

Behovet for flere arbeidere er stort i bygg- og anleggsbransjen. De oppgir at de trenger rundt 8000 nye arbeidere hvert år frem til 2030.

– Det er en stor ressursgruppe står utenfor arbeidsmarkedet, og våre bedrifter trenger veldig mange flere faglærte arbeidere. Samtidig står rundt 8700 registrert som ufaglærte arbeidere hos Nav, opplyser Windfeldt.

Målet er en vinn-vinn situasjon hvor flere Nav-registrerte kommer ut i jobb samtidig som man dekker det omfattende behovet bygg- og anleggsbransjen har for flere arbeidere.

– Med enkel tilrettelegging kan denne gruppen bli dyktige fagarbeidere, og det er en mulighet vi må ta i bruk, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Hull i CV-en

Anleggsfirmaet BetonmastHæhre har over tid vært pådriver for mangfold- og inkluderingstiltak. Under lanseringen av regjeringens inkluderingsdugnad tidligere i år, tok daglig leder Lars Hæhre til orde for at «staten må sette seg på toget» og fortsette arbeidet anleggsbransjen lenge har drevet under eget initiativ.

Den nye intensjonsavtalen kan bli tiltaket som oppfyller Hæhres ønsker.

Administrerende direktør i firmaet, Jørgen Evensen, bekrefter det store behovet for flere arbeidere i byggeindustrien.

«Vi er nødt til å lete andre steder etter sårt tiltrengt arbeidskraft. Denne avtalen er i så måte et viktig grep», skriver han i en e-post til Velferd. 

«Et viktig mål med avtalen er å øke kunnskapen om – og interessen for – vår allsidige og spennende bransje, for derigjennom å tiltrekke oss nye kandidater – både de med en sterk og god CV, men også søkere som har hull i CV-en.»

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) har til Dagens Næringsliv gitt uttrykk for at hun er godt fornøyd med mobiliseringen av nasjonal arbeidskraft.

Saken fortsetter under annonsen

Det er viktig at de som står utenfor arbeidslivet prioriteres før utenlandsk arbeidskraft, mener Hauglie.

Velferd + DP
søn 20.02.2022 23:47