FLERE I ARBEID: – Døve og hørselshemmede har lavere yrkesdeltakelse enn andre. Sånn burde det ikke være, mener Hege Farnes Hildrum, Signos nye generalsekretær.

Foto

Signo

Nav-direktør går til Nav-leverandør

Publisert: 11. september 2018 kl 08.00
Oppdatert: 11. september 2018 kl 09.21

Etter nesten 11 år i Nav, hvorav seks år som fylkesdirektør i Oslo, tilrådte Hege Farnes Hildrum 3. september jobben som generalsekretær i Stiftelsen Signo.

Signo er en diakonal, ideell stiftelse innen Den norske kirke som gir tilbud til døve, hørselshemmede og døvblinde på vegne av det offentlige.

Organisasjonen tilbyr tjenester innen skole, arbeid, rådgivning og kurs, helse og omsorg, i samarbeid med blant annet Nav, flere helseforetak, fylkeskommuner og kommuner over hele Norge.

Leverandør til Nav

– Etter å ha arbeidet for Nav, blir det spennende å oppleve hvordan det er å arbeide for en organisasjon som leverer tjenester til offentlig sektor, sier Hildrum til Velferd.

Hun forteller at hun kjenner litt til Signo fra sitt arbeid i Nav Oslo, i forbindelse med at Nav har kjøpt tjenester fra Signos arbeidsmarkedsbedrift i Oslo, Signo Rycon.

Organisasjonen har tilsvarende arbeidsrettede virksomheter som samarbeider med Nav i Bergen og Vestfold.

Saken fortsetter under annonsen

Stor organisasjon

Som fylkesdirektør for Nav i Oslo hadde Hege Farnes Hildrum ansvar for over 800 ansatte og et driftsbudsjett på mer enn 600 millioner, og tiltaksmidler på nesten én milliard i året.

I sin nye jobb i Signo leder hun en organisasjon med over 1 100 ansatte og en årlig omsetning på om lag 700 millioner kroner.

Gjennom sju virksomheter i Vestfold, Bergen, Oslo og Trondheim gir Signo tilbud til omlag 800 personer hvert år.

Vil ha flere i arbeid

Hildrum mener hennes erfaring fra Nav vil komme til nytte i den nye jobben. Hun påpeker at Nav og Signo har et felles mål om å få flere i arbeid.

– Døve og hørselshemmede har lavere yrkesdeltakelse enn andre. Sånn burde det ikke være. Signo skal skape økt yrkesdeltakelse og økt deltakelse i samfunnet gjennom å mobilisere den enkeltes ressurser, fastslår hun.

Saken fortsetter under annonsen

Nav vil fortsatt ha behov for eksterne samarbeidspartnere.

Spesialkompetanse

De siste årene har både politikere og Navs ledelse tatt til orde for at Nav bør gjøre mer av den arbeidsrettede oppfølgingen selv, i stedet for å sette oppgaven ut til eksterne aktører.

Den nye generalsekretæren i Signo frykter ikke at det vil gi mindre etterspørsel etter Signos tjenester fra Navs side. Hun påpeker at organisasjonen har spesialkompetanse på tjenester til døve, hørselshemmede og døvblinde

– Det er bare en liten del av Navs ressurser som er omdisponert til tiltak i Navs egenregi. Nav vil fortsatt ha behov for eksterne samarbeidspartnere, påpeker hun.

Signos virksomhet baserer seg på kommunikasjon gjennom tegnspråk, derfor bør også generalsekretæren beherske det. Allerede den første uka i den nye jobben hadde Hege Farnes Hildrum sine første tegnspråktimer, og hun vedgår at det ikke er enkelt.

– Det er utfordrende å skulle lære et nytt språk i voksen alder, konstaterer hun.

Saken fortsetter under annonsen
Stiftelsen Signo
søn 20.02.2022 23:47
  • Signo er stiftelse innen Den norske kirke som gir tilpassede tjenester til døve, hørselshemmede og døvblinde.
  • Viktige oppdragsgivere/samarbeidspartnere er Nav, helseforetak, fylkeskommuner og kommuner.
  • På vegne av Nav tilbyr Signo ulike arbeidsmarkedstiltak, blant annet varig tilrettelagt arbeid (VTA), arbeidspraksis i skjermet virksomhet (APS) arbeid med bistand (AB), avklaring og oppfølging.