Bygg- og anlegg er blant bransjene med lav organisasjonsgrad. Det vil LO og NHO gjøre noe med.

Foto

Hengstream / CC

Kaller NHOs kamp-plan mot kriminalitet i arbeidslivet innholdsløs

Publisert: 22. januar 2018 kl 10.54
Oppdatert: 22. januar 2018 kl 11.00

I forrige uke la Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) frem nye retningslinjer (ekstern lenke) og forslag til tiltak for å motarbeide useriøse og kriminelle aktører i arbeidslivet.

LO berømmer initiativet, men er ikke videre imponert over innholdet.

– Sammenhengen mellom arbeidslivskriminalitet og sosial dumping av lønns- og arbeidsforhold er helt fraværende. Når en så viktig bestanddel av analysen mangler, er det heller ikke overraskende at løsningene blir halvveis, sier LO-sekretær Trude Tinnlund.

Hun peker særlig på fraværet av synspunkter rundt «viktigheten av en velfungerende allmenngjøringsordning». Dette har lenge vært et tema i LO. De har for eksempel fremmet ulike forslag om forbud mot bemanningsselskaper, fordi de mener mange av disse undergraver ansettelsestryggheten, fagutdanningene og sikkerheten i arbeidslivet.

– Disse problemstillingene er nært forbundet med den fallende organisasjonsgraden på arbeidstakersiden. Å øke organisasjonsgraden bør være en prioritert oppgave i kampen for et seriøst arbeidsliv, også fra myndighetenes side, sier hun.

Sammen for mer organisering

Organisasjonsgraden her i landet har vært fallende i lang tid. I fjor la Fafo frem tall som viste at færre enn halvparten av den norske arbeidsstyrken er fagorganisert. Som om ikke det var nok; av fagbevegelsens medlemmer, er et flertall for første gang organisert andre steder enn i LO.

Saken fortsetter under annonsen

Organisasjonsgraden er også tema i den utvidede regjeringen Solbergs politiske plattform, som ble utarbeidet på Jeløya tidligere i januar. Der står det at regjeringen «anerkjenner» det uorganiserte arbeidslivet, noe LO har oppfattet som stikk i strid med deres oppfordring til mynidghetene om å prioritere å øke organisasjonsgraden.

Til tross for LOs kritikk, er nettopp forpliktelsen til «å styrke det organiserte arbeidslivet og fremme et arbeidsliv preget av transparens, høye etiske krav til aktørene og trygge lønns- og arbeidsforhold» trukket frem som et viktig element i NHOs tiltaksplan mot kriminalitet i arbeidslivet. Dermed danner LO og NHO en slags felles front mot den blågrønne regjeringens anerkjennelse av det uorganiserte arbeidslivet.

«Høy organisasjonsgrad, både på arbeidstaker- og arbeidsgiversiden kan bidra til et mer seriøst arbeidsliv og mindre arbeidslivskriminalitet. Det er påvist lav organisasjonsgrad i useriøse virksomheter og i virksomheter med innslag av arbeidslivskriminalitet,» skriver NHO i planen.