MOTBØR: I forbindelse med forhandlingene om fornyelse av IA-avtalen, har flere tatt til orde for å frata fastlegene oppgaven som sykmelder. Men forslaget om å overføre ansvaret til bedriftene, møter motbør.

Foto

Ammentorp/Dreamstime.com

Høyre-politiker

Legen er overflødig som sykmelder

Publisert: 28. november 2018 kl 09.16
Oppdatert: 28. november 2018 kl 09.21

– Legens rolle som sykmelder er ofte overflødig, og til hinder for godt nærværsarbeid på arbeidsplassen. Det sier Høyres medlem av arbeids- og sosialkomiteen, Margret Hagerup, i et intervju i Dagens Næringsliv (DN).

I intervjuet tar Hagerup til orde for at legens sykemeldingsansvar overføres til bedriftene, og at det blir gjenstand for samarbeid mellom ansatte og ledelse.

For tiden pågår forhandlinger om fornyelse av avtalen om et mer inkluderende arbeidsliv, IA-avtalen. Hagerup mener spørsmålet om hvem som skal ha ansvar for sykmeldinger hører hjemme der.

Foto

 

MANGLER KUNNSKAP: Legene har ofte lite kunnskap om den enkeltes arbeidsplass og muligheten for tilrettelegging der, mener stortingsrepresentant Margret Hagerup. (Foto: Stortinget)

– Jeg mener dette må bli en drøfting i IA-forhandlingene som pågår, sier hun.

Hagerup har tidligere vært HR-direktør i IA-bedriften Asko i Rogaland og deltok da i arbeidet med å få ned sykefraværet i bedriften.

– Legen sykmelder ofte på grunnlag av det arbeidstager selv sier. De har ofte lite kunnskap om den enkeltes arbeidsplass og muligheten for tilrettelegging der. Jeg synes det er viktig å ta inn i IA-drøftingene om man kan overføre ansvar fra legene til bedriftene selv – at man gir partene på arbeidsplassen et større ansvar, sier Hagerup til Dagens Næringsliv.

Saken fortsetter under annonsen

Fastlege vil ikke ha ansvar

Hagerup er ikke den første som har tatt til orde for å frata legene ansvaret for sykmeldinger. Som tidligere omtalt i Velferd, har blant andre fastlege og rådgivende overlege i Nav, Bjørn Hansen, argumentert for at fastlegene skal slippe å sykmelde folk.

– Trygdeloven er tydelig på at kun de som har sykdom skal få sykelønn. I dag forvaltes ikke dette kravet, noe som betyr at legens kompetanse på å utrede og finne ut av sykdom ikke etterspørres. Da trenger vi heller ikke doktoren til å sykemelde, sa Hansen nylig i et intervju i Velferd.

Hansen har foreslått en utvidet rett til egenmelding i ett år for alle arbeidstakere. Han mener det vil styrke dialogen mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.

– Det har vært et IA-mål å flytte dialogen lege-pasient mot arbeidsgiver-pasient, slik at man får tilpasset pasientens arbeidssituasjon bedre. Legen kan ikke fortelle arbeidsgiver noe vesentlig som kan få pasienten i jobb, som pasienten ikke vet selv, sa Hansen i intervjuet i Velferd.

– Et livsfarlig forslag

Både fastlege Bjørn Hansen og stortingsrepresentant Margret Hagerup møter sterk motbør når de vil frata legene sykmeldingsansvaret.

Saken fortsetter under annonsen

Utspillet fra Hagerup får knallhard kritikk fra fagbevegelsen.

– Vi tror dette er et livsfarlig forslag, som vil bidra til å øke konfliktnivået på arbeidsplassene, sier Fagforbundets leder Mette Nord til Dagens Næringsliv.

– Dette kan jo være en gavepakke til useriøse arbeidsgivere, så dette er veldig, veldig alvorlig, sier hun.

Fagforbundets leder mener forslaget kan bidra til økte konflikter, økt press og uforsvarlige arbeidsforhold.

Kritikk fra Arbeiderpartiet

Også Arbeiderpartiets helsepolitiske talskvinne Ingvild Kjerkol er kritisk til forslaget fra Hagerup.

– Her vil man gi arbeidsgiver definisjonsmakt over ansattes helse. Det vil forrykke maktforholdet på arbeidsplassene. Å gi arbeidsgiver så stor makt over arbeidstagerne vil påvirke det psykososiale arbeidsmiljøet. Det kan utløse en negativ spiral som fører til at sykefraværet går ytterligere opp. Det bringer oss enda lenger unna målet, sier Kjerkol til Dagens Næringsliv.

Saken fortsetter under annonsen