Illustrasjonsfoto.

Foto

AP Photo/Robert F. Bukaty.

«Kvinner som jobber til sjøs må selv ta ansvaret for ikke å bli seksuelt trakassert»

Publisert: 26. januar 2018 kl 10.39
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.54

Den maritime sektoren er en av de mer mannsdominerte bransjene man har, med kun én til to prosent kvinnelige ansatte på verdensbasis, og ti prosent i Norge.

Hvis man utelukker dem som jobber med matlaging og rengjøring er prosentandelen kvinner i norsk skipsfart under fem prosent.

– Skipet blir et slags lukket rom der kvinner framstår som ganske sårbare, sier kjønnsforsker Agnes Bolsø til forskningsnettstedet Gemini.

Hun er en av redaktørene av boka «Bodies, symbols and Organizational Practice – The Gendered Dynamics of Power» som ble lansert denne uken. Bolsø er professor og kjønnsforsker ved Institutt for tverrfaglige studier, NTNU.

– Kvinner har ansvar for moralen

I kapittelet “Women at sea” – Kvinner til sjøs –  skriver forfatterne om hvordan de mannlige intervjuobjektene forklarer at «kvinner om bord kan skape uro fordi de gjerne får et forhold til én mann, og så kan de andre bli sjalu.

Saken fortsetter under annonsen

Forfatterne har intervjuet 15 ansatte på skip, både kvinner og menn. Kvinnene forteller hvordan de hele tiden tar forholdsregler for å unngå seksuell oppmerksomhet fra mannlige kolleger.

– Det er kvinnen selv som har ansvaret for moralen. Hvis du ikke klarer å passe på den, passer du ikke til å jobbe på båt, sier Bolsø til nettstedet.

Det er kvinnen selv som har ansvaret for moralen

Som kvinne i et svært mannsdominert miljø får man mye oppmerksomhet fra mannlige kolleger, noe som kan være vanskelig, spesielt for unge kvinner, forklarer professoren.

– Menn får lov til å være menn. Alle i bransjen forstår at når menn har vært x antall uker om bord, er det kanskje ikke mye som holder dem igjen. Og dette blir ikke sett på som mennenes ansvar. Det burde være et ledelsesansvar i maritim sektor å ta tak i dette, sier hun.

Saken fortsetter under annonsen

Bolsø forklarer videre at det er en posisjonering av kvinner som får betydning for muligheten deres til å framstå med autoritet. Når de stadig blir et objekt for menn, og disse mennene stadig prøver seg, er det ikke enkelt samtidig å få autoritet.

– Og er det noe #metoo har vist, så er det at dette også gjelder i andre sammenhenger enn på skip, sier hun.