Kvinner går sammen for å investere
Over 20 kvinner har samlet seg i kontorlokalene til Arkwright Consulting på Aker Brygge tirsdag ettermiddag. Det har vært kamp om plassene for å delta på det eksklusive seminaret om fallgruvene og mulighetene ved å investere i oppstartsbedrifter.
Kvinnen bak det populære arrangementet, Heidi Aven, fikk en åpenbaring under fjorårets She Conference da investor Anniken Fjelberg snakket om kvinner og investeringer.
– Responsen på innlegget var enorm. Jeg skjønte da at det var et stort behov for et investeringsnettverk for kvinner, forteller den tidligere salgsdirektøren i Crayon.
I januar i år sluttet hun i jobben for å satse fulltid på hjerteprosjektet She Community. På bare to år har organisasjonen vokst fra å være basert på frivillighet, til å få på plass ny daglig leder, Susanne Kaluza og et ferskt styre ledet av Camilla Hagen Sørli.
– Jeg tror mange av kvinnene i She-nettverket vil finne de mulighetene som de ønsker å investere i. Det er det som er vanskelig. Man trenger et nettverk og tilgang på investeringsmuligheter. Det er viktig å se på hva man ønsker å investere i, om det er teknologi, bærekraft eller at selskapet skal ha et globalt perspektiv, sier Aven.
Færre kvinner har mye penger
Det starter allerede i konfirmasjonsalder: gutter får fond og jenter får bunad. I dag eier kvinner bare 14 prosent av Oslo Børs. 20 prosent av norske aksjeverdier eies av kvinner. Hvis man ser på store investeringskonferanser som Pareto, er det stort sett bare menn til stede.
Har menn en enklere inngang til det å investere?
– Det er færre kvinner som har mye penger. Det gjør at man ikke får tilgang på prosjekter å investere i. Et problem kan være at kvinner mangler kompetanse, nettverk og kapital, sier Aven.
Nettverket She Invest jobber med å senke barrierene og starte opp englenettverk slik at de kan samle sammen penger og investere sammen. Hvis ikke en kvinnelig investor kan investere 1 million kroner alene, så kan kanskje 20 kvinner gå sammen om det samme beløpet?
– På denne måten får vi tilgang til investeringsmulighetene. Vi ser allerede resultater av å bruke kompetansen og nettverkene til hverandre. De som var med til San Fransciso i fjor har allerede begynt å investere sammen.
Studietur
I fjor arrangerte She Invest den første studieturen til teknologihovedstaden Silicon Valley. Da reiste 25 kvinnelige investorer, noen større enn andre, på studietur for å lære hvordan man investerer i tidligfase.
– Flere av våre medlemmer jobber i finansbransjen og er godt kjent med private equity og risikokapital. Men de vet ikke så mye om hvordan man tenker i forhold til tidligfaseinvesteringer. Vi bidrar til å gi innsikt i de forskjellige investeringsfasene, sier Aven.
På turen til San Fransisco lærer kvinnene hvordan de skal jobbe med selskaper som de ønsker å investere i. VDei har en kompetansedag hvor de ser på ulike innlegg og diskuterer om de ville ha investert eller ikke. Kvinene besøker også Stanford University og besøker bedrifter som investerer i startups og møter andre investorer i Silicon Valley.
Hvis man samler sammen kvinner som har mye kompetanse og kraft, blir det resultater
I tillegg til studietur, arrangerer kompetansenettverket She Invest en rekke programmer gjennom året og samarbeider med forskjellige partnere og englenettverk for investorer. Gjennom norske Angel Challange kan investorene gå inn med 100.000 kroner hver og høre på fra gründerbedrifter for så til slutt å velge ut bedrift som får pengene. Totalt er det 500 kvinner som har vært involvert i She Invest.
– Hvis man samler sammen kvinner som har mye kompetanse og kraft, blir det resultater, sier Aven.
Investerer mer bærekraftig
Kvinnene som er med i She-nettverket er alt fra gründere som syns de er interessant å investere selv om de har egne selskaper til arvinger og kvinner som jobber i finans og næringslivet generelt. Noen har tidligere investert litt på børsen, men ikke så mye i startups.
– Det å investere i startups er høyrisiko. Du må være villig til å tape de pengene. Det er viktig å få innsikt i risikobilde, sier Aven.
Tar kvinner mindre risiko enn menn?
– Jeg tror heller det med investeringer har vært litt ukjent. Når man ikke forstår hva det handler om blir man også mindre risikovillig. Man mangler erfaring og vet ikke hva begrepene er. Det prøver vi å gjøre noe med. Deltakerne får mer innsikt og kompetanse slik at de føler seg tryggere. I tillegg kan man investere sammen, forklarer Aven.
Undersøkelser viser at kvinner, i større grad enn menn, investerer mer i bærekraftige prosjekter som gir samfunnsnytte og som gir mening, for eksempel helse.
Tidligere i år startet She Invest en folkefinansieringskampanje hvor målet var å hente inn penger til oppstartsbedriften Fjong. Her kan man leie klær i stedet for å kjøpe dem. I alt vart det samlet inn 8 millioner kroner, hvor 80 prosent av investorene var kvinner.
– Det er en bærekraftig forretningsmodell. Det er noe kvinner forstår, påpeker Aven.
Tar selskapet globalt
Den tidligere IT-gründeren har selv erfart hvordan det er å hente inn penger til en entreprenøride. Her fikk hun kjenne på kroppen at teorien om at menn generelt investerer i menn stemmer.
– Det var ikke enkelt å hente penger alene som kvinne. Teknologibransjen er veldig mannsdominert, sier hun.
Aven har også erfart å sitte i ledergruppe der det har vært tydelig mangel på kvinner. Nesten hvert eneste møte hun foretok seg innenfor IT var sammen med menn.
– Jeg har erfart at man trenger mer mangfold. Hvis man ikke skal ta med seg halvparten av arbeidspotensialet, får man ikke bedre resultater, sier hun.
Videre kommer Aven til å jobbe spesielt mye med She Index, en kvartalsvis indikator som skal gi oss de kalde fakta og motivere til å øke antallet kvinnelige ledere i norsk næringsliv. Planen er å basere indeksen på kunstig intelligens. I tillegg ønsker hun å fokusere på investor-delen av organisasjonen.
– I år skal vi bare satse i Norge, men planen er å gå videre til Skandinavia og deretter ta organisasjonen globalt i løpet av et år. Vi kommer til å få en sterk vekst og da kreves det ressurser, sier hun.
Ingen jenteklubb
Målet med She Community er ikke å drive med rendyrkede kvinnekonferanse. Men Aven legger til at man må anerkjenne og akseptere at det er en skeiv kjønnsbalanse i norsk næringsliv.
– Vi ønsker å få lukket kjønnsgapet raskere. Når det er så mange menn som sitter på eierandel og makten, må vi få med oss disse mennene, sier Aven og viser til DNB som et eksempel på en virksomhet som har tatt ansvar. På to år har DNB økt andelen kvinnelige ledere fra 37 til 47 prosent.
Et av FNs bærekraftsmål handler om likestilling. She ønsker å sitte på de gode verktøyene, måle og få bedrifter til å ta ansvar og faktisk gjennomføre.
– Vi ønsker å skape et nettverk som på sikt er mangfoldig. Det skal ikke bare være for kvinner. Ambisjonen vår er å lage et magasin og et digitalt samfunn hvor medlemmene kan kommunisere. Vi ønsker å være en kilde til det som gir mest effekt på likestilling, sier hun.
Henger etter USA
Norge er langt fremme på likestilling totalt sett, men innenfor næringslivet ligger vi bak land som USA. Kvoteringssystemet i Norge har fungert på andelen kvinnelige styremedlemmer, men ikke for næringslivstopper. I dag er syv prosent av direktører i børsnoterte selskaper kvinner.
Det handler om å lære av de beste og det fins mange dyktige menn der ute
– Det blir en bedre balanse i samfunnet dersom flere kvinner investerer. Hvis man får til mer mangfold vil det skape et næringsliv for alle. Nå er det litt skeivfordeling, sier Aven, som mener det vil ta tid før man ser reelle endringer i norsk næringsliv.
Når medlemmene nå skal ta fatt på investeringer, ønsker de å samarbeide med mannlige investorer.
– Det handler om å lære av de beste og det fins mange dyktige menn der ute. Vi ønsker å ha med oss alle på møteplasser fordi vi er opptatt av 50/50. På investeringssiden derimot, har vi valgt å kjøre bare kvinner på programmene, sier Aven før hun forsvinner inn til kveldens seminar.