Tor Håkon Hellebostad fra oppstartsbedriften Globus A.I under helsekonferansen Health 2.0 sammen med den norske Helsekomiteen og Innovasjon Norge.

Foto

Camilla Skjær Brugrand.

Kunstig intelligens til gjenbruk i helsesektoren

Publisert: 24. september 2018 kl 10.27
Oppdatert: 24. september 2018 kl 10.53

Fire av gründerne som hjalp Equinor med å utvikle sitt «Center of Excellence» for kunstig intelligens og datateknologi, hoppet ved årets inngang av sine trygge jobber i gigantene Equinor, Telenor og Capgemini.

Sammen startet de selskapet Globus A.I.

– Vi jobbet veldig bra sammen, fikk til spennende ting og hadde det gøy. Vi så at de var mulig å gjenbruke kompetansen vår, sier medgrunnlegger i selskapet, Tor Håkon Hellebostad.

Dagens Perspektiv møter han under den internasjonale helsekonferansen Health 2.0 i Santa Clara i California forrige uke.

Teknologene oppdaget at det man kunne gjøre et sted, på en avdeling, også kunne brukes på andre avdelinger. Utfordringene i privat sektor er ofte tilsvarende i offentlig sektor, eller i veldedige organisasjoner.

– Vi så et potensiale i å benytte læringsoverføring der teknologi og løsninger gjenbrukes på tvers av selskaper og gode formål uten at de underliggende dataene blir delt. Hvis vi løser problemene for bedrifter, får tilgang til data og skaffer finansiering – så kan de løsningene gjenbrukes for gode formål, enten i parallell eller senere. Det var tanken bak bedriften, sier Hellebostad.

Saken fortsetter under annonsen

Ble med i norsk inkubator

Gründerne ble raskt en del av den norske inkubatoren StartupLab. Dette var med på å gjøre overgangen til gründertilværelsen mye lettere. StartupLab tilbyr støtte, oppfølging, erfaringsoverføring og rådgiving for alle bedriftene de tar under vingene. Gjerne det man mangler når man ikke kan ringe rundt til kollegaer.

– Vi hadde mye støtte, men måtte finne ut av ting selv og stole mer på oss selv. Siden den gang har det vært full fart. Vi kom tidlig i gang med kundene og teknologiutviklingen.

Det å være en del av en inkubator ga de ferske gründerne mulighet til å snakke med andre bedrifter i samme situasjon og med gründere som har vært med på å starte selskaper og som nå er rådgivere. I tillegg til å være en del av inkubatoren, har selskapet også kontor i Stavanger, og de også være tilstede i London fremover gjennom Innovasjon Norges TEA-akselleratorprogram.

– Overgangen fra å jobbe i store selskap er stor, men har blitt mye enklere ved å tidlig komme inn i inkubatormiljø med rådgivere og andre selskaper i samme fase. Vi jobbet også med endring i Equinor – og det har en del likhetstrekk med å drive en oppstartsbedrift.

Målet deres er å kombinere det beste av sine erfaringer fra store, gode organisasjoner, og kombinere det med det beste fra startup-verden. Lederen i Globus AI, Helge Bjorland, og Hellebostad skulle til Silicon Valley for å møte en av mentorene deres Vivienne Ming – en superstjerne innenfor kunstig intelligens, med spesiell interesse for bedrifter som tar samfunnsansvar – også innenfor helse.

– Vi fikk kjempegod hjelp av Nordic Innovation House og de fikk oss med på Health 2.0. Det er gøy å være sammen med andre selskaper som har kommet langt, og virkelig ønsker å hjelpe hverandre. Det er god erfaring å få med seg tilbake, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Internasjonal leverandør

Selskapet jobber med den internasjonale leverandøren for opplærings- og behandlingsutstyr for livreddende førstehjelp Laerdal Medical. De lager førstehjelpsdukker for hjerte- og lungeredning. Globus A.I jobber tett sammen for å utvikle et kontrollsenter for utstyret, som forteller status og beregner sannsynlighet for når det vil gå i stykker og lage kunstig intelligens-modeller av utstyrets levetid.

– Vi er stolte over å jobbe med så flott selskap, og få være med å underbygge Laerdal Medicals ambisjon om å redde 500.000 liv – hvert år – fra 2020. I tillegg til kontrollsenteret for utstyr så har vi bygget på med to løsninger som kan brukes sammen for å optimalisere hele verdikjeden eller bidra til optimalisering hver for seg som enkeltstående produkter, sier Hellebostad.

Ressursoptimaliseringsløsningen bidrar til å effektivisere planlegging og utførelse av utstyr eller personer som skal forflyttes eller bevege seg mellom ulike mål. Her ser man et stort potensial inn mot helsesektoren og spesielt sykehus.

Selskapet jobber også med bemanningsoptimalisering som bidrar til å forenkle og effektivisere skift og bemanningsplanlegging samt enkel håndtering av sporadiske endringer i oppsatte planer.

– Resultatet av denne løsningen er reduserte kostnader, lavere sykefravær, økt kvalitet i tjenestene samt mer fornøyde ansatte. Dette er effekter som gir store gevinster for eksempel på et sykehus og er en vesentlig bidragsyter for økt kvalitet i pasientbehandling.

Vinn-vinn situasjon

Saken fortsetter under annonsen

Globus A.I har utviklingspartnere og kunder innenfor ulike sektorer, med et fokus på å overføre løsningene til bruk innenfor helsesektoren, og dermed bidra til å redde liv og bedre livskvalitet. De er nå i samtaler med offentlig sektor om å ta teknologien i bruk på sykehus og andre helseforetak.

– Vi bygger nå teknologien og ser etter flere utviklingspartnere og flere utfordrende kunder. Vi vil sikre at vi lager et riktig produkt fra starten av slik at brukerne får nytte av teknologien. Før vi bruker tid på noe, vil vi vite at det vil passe inn i arbeidsprosesser, løse reelle problemer og dermed sikre at vellykket implementering vil føre til bruk og ønsket effekt.

Ideen er at teknologien skal kunne gjenbrukes til gode formål. Det blir forhåpentligvis en vinn-vinn-situasjon for alle parter.

– Vi gjør noe bra, samtidig som vi får selskapet opp og gå. Vi ønsker å bygge en solid bedrift med en god forretningsmodell, samtidig som vi bidrar til samfunnsnytte og dytte bærekraftsmålene i riktig retning.

Alle har vært på sykehus eller kjenner noen som er syke – derfor ønsker gründerne å gjøre denne sektoren enda bedre.

– Man har veldig flinke spesialister i Norge og dyktige teknologer – jeg tror det er kjempepotensial å knytte helsespesialister og teknologer til å løse utfordringer sammen.

Hellebostad mener at man har mye bra IT-kompetanse i Norge og mye bra medisinsk kompetanse. Teknologer leter etter utfordringer, så har man data og problemer som helsesektoren står ovenfor – noe han tror vi kan få til mer ved hjelp av enda mer samarbeid.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi har fått svært god hjelp og støtte fra Innovasjon Norge og akseleratorprogrammet til StartupLab og DNB. Alle har gått inn med egne penger og timer. Med den farten selskapet nå har ser det lyst ut for fremtiden. Målet er at vår løsning skal kunne brukes internasjonalt, og ha en størst mulig positiv påvirkning, avslutter han.

Kjører piloter i USA

Systemene til det norske programvarefirmaet Dossier Solutions bli i dag brukt i alle norske helseforetak. De jobber med kompetanseledelse i de norske helseregionene hvor nærmere 200.000 er ansatt. Programmene sikrer at de ansatte mestrer sine arbeidsoppgaver og gjelder alle ansatte fra jordmødre til mennesker som jobber i laboratorium.

Det handler om at man er i stand til å bruke de instrumentene man har i miljøet rundt seg og kjenner til standardprosedyrer. Normalt finner man mange papirfoldere på sykehus hvor man oppbevarer de ansattes kompetanse og man er nødt til å holde styr på hvem som må resertifiseres i det hele tatt. Dossier har laget en digital løsning for det.

– Dette er veldig komplisert, som kanskje er grunnen til at det er en av de siste tingene som ikke er digitalisert på sykehus. Det fins ikke noe tilsvarende for det vi jobber med i utlandet, derfor gjør vi nå piloter her San Francisco. Vi lærer mye og det går veldig bra. Nå er vi på jakt etter samarbeid med større sykehus. Amerika er veldig spennende fordi sykehussystemene her er ofte på størrelse med en norsk helseregion, forklarer Kristian Vanberg, strategisk leder i Dossier.

Selskapet prøver også å utvide i England, men har kommet mye lenger i USA. De er også veldig godt i gang i nabolandene Sverige og Danmark.

Vanskelig å overbevise

Saken fortsetter under annonsen

Dossier er i samtaler med noen amerikanske sykehus, men det er snakk om svære prosesser, forklarer Vanberg. Det selskapet har fått til i Norge er kjempeviktig. På en annen side så er Norge for Amerika hva Brasil er for Norge.

– Hvis du har et brasiliansk selskap som har laget en flott løsning for 3D-design – og kommer til Norge for å selge løsningen, betyr det ikke nødvendigvis så mye i Norge. Det samme gjelder for USA. Når man er norsk tror man at man er størst og best i verden, men sett fra Amerika er vi et veldig lite land med ganske sær lokasjon, sier han.

Det er derfor helt nødvendig å vise hva man er god for på det amerikanske kontinentet. De må lage piloter i USA for å bevise det.

– Da begynner de å rulle ut løsningen vår i en avdeling på et helseforetak. Der vi har piloter nå, ønsker de å ta løsningen i bruk i andre funksjoner. Erfaringen vår tilsier at når løsningen først blir testet ut, blir den spredt veldig fort. Det som alltid vrient å få testet det ut på det første sykehuset, avslutter han.

Dagens Perspektiv i Silicon Valley
søn 20.02.2022 23:47

Silicon Valley i California, USA er sett på som den nye teknologiens Mekka og et arnested for gründere og entreprenørskap. Vår journalist, Camilla Brugrand, reiste til SIlicon Valley – for å møte gründermiljøene, ta tempen på trendene og snakke med nordmenn som har våget å satse i «teknologibransjens Hollywood».

LES OGSÅ: