Sykepleiere har høy turnover i kommunesektoren. 

Foto

Tore Meek / NTB scanpix

Kommunesektoren mister lærere og sykepleiere

Publisert: 26. september 2018 kl 10.43
Oppdatert: 26. september 2018 kl 10.46

Det viser en sammenlikning KS har gjort for et utvalg større yrkesgrupper i kommunal sektor. KS har sett på turnover det siste året – fra 2016 til 2017 og på gjennomsnittlig turnover de siste fire årene.

Sykepleiere

Undersøkelsen viser videre at sykepleiere har høyest turnover og undervisningspersonell lavest, skriver KS i sitt nyhetsbrev. At lærere like vel topper listen over yrkesgrupper som slutter helt i kommunesektoren, kommer av at det er store forskjeller blant ulike undervisningsansatte.

Undervisningspersonell hadde lavest turnover, både fra 2016 til 2017 og som gjennomsnitt siste fire år, med henholdsvis 7,5 og 7,1 prosent. Turnover varierer en del mellom de ulike undervisningsstillingene. Lektor og lærer hadde høyere turnover enn adjunkt og adjunkt med tillegg, heter det i KS-analysen.

Av de utvalgte yrkesgruppene var det sykepleierstillinger som hadde høyest turnover. Dette gjelder både fra 2016 til 2017, og også som gjennomsnitt siste fire år. Fra 2016 til 2017 sluttet 11,5 prosent av sykepleierne i kommunal sektor. Snittet de siste fire årene er 11 prosent, skriver KS. 

Høy turnover

Saken fortsetter under annonsen

Turnover totalt sett i kommunal sektor var det siste året på 12,1 prosent, mens snittet for siste fire år var 11,6 prosent. Alle de utvalgte yrkesgruppene i undersøkelsen hadde lavere turnover enn gjennomsnittet for hele kommunesektoren. Dette er ikke overraskende ettersom stillinger uten krav til utdanning stort sett har høyere turnover enn gjennomsnittet, skriver KS. For eksempel var turnover for assistenter og lærer uten godkjent utdanning henholdsvis 23,4 og 34,6 prosent fra 2016 til 2017.

Kommunesektoren har relativt høy turnover sammenlignet med andre deler av norsk arbeidsliv. Ifølge en undersøkelse fra HR Norge ligger gjennomsnittlige turnover ved norske virksomheter mellom 3 og 7 prosent. Men det er store forskjeller mellom ulike bransjer og yrkesgrupper.

 

Mange blir sjefer

Som det kommer fram av tabellen kan det, for noen stillinger, være en stor differanse mellom andelen som sluttet helt i kommunesektoren og andelen som sluttet i sin stilling – men begynte i en ny i samme sektor. Mye av forklaringen på dette er at det er vanlig å «gå opp» i stilling. For eksempel er det mange lektorer som går til stilling som lektor med tilleggsutdanning. Det er også vanlig å gå over i lederstilling, som for eksempel styrer, rektor eller avdelingssykepleier, skriver KS i sitt nyhetsbrev.   

Selv om mange hvert år forlater kommunal sektor, kommer også mange til, påpeker KS. Dette gjelder også for de utvalgte yrkesgruppene. Med unntak av hjelpepleier/spesialhjelpepleier og undervisningspersonell har det blitt rekruttert noen flere personer enn det som har forlatt kommunesektoren, heter det. 

Saken fortsetter under annonsen

Til sammen utførte gruppene som er sammenlignet 154.000 årsverk i 2017. Dette utgjør 41 prosent av alle årsverk i kommunal og fylkeskommunal sektor. Ledere innenfor de utvalgte kategoriene er utelatt. Dette innebærer at for eksempel rektorer på skolene og styrere i barnehager ikke er med. Ansatte i stillinger uten krav til utdanning er heller ikke med.