Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) ledet forhandlingene om ny offentlig tjenestepensjon. Statsrådens spesialrådgiver på pensjon Roar Bergan (t.v) og Christl Kvam (H) (t.h).

Foto

Vidar Ruud / NTB scanpix

– Stimulerer til økt arbeidsdeltakelse og større fleksibilitet

Publisert: 23. mai 2018 kl 15.35
Oppdatert: 24. mai 2018 kl 10.23

Arbeidstakerorganisasjonene i offentlig sektor ble enige med arbeidsgiverne om en ny pensjonsordning for 800.000 offentlig ansatte 3. mars, forutsatt at medlemmene sa ja.

Onsdag overleverte tre av partene resultatet av sine respektive uravstemninger og evalueringer til arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.

Det ble et rungende ja.

– Vi er fornøyd med å komme i mål etter en langvarig prosess. Medlemmene har nå gitt tilslutning til at offentlig sektor får en god og bærekraftig pensjonsordning som sikrer både de yngste og eldste medlemmene, sier LOs første nestleder Peggy Hessen Følsvik i en pressemelding.

I hennes organisasjon stemte ni av ti av de valgdeltakende medlemmene for den nye ordningen. Valgdeltakelsen var imidlertid lav, med 35,1 blant ansatte i kommunene og 41,1 prosent i staten og Spekter-området.

Også i Unio og YS var «ja»-siden i overveldende flertall.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi har fått en god og solidarisk tjenestepensjonsordning for medlemmene, sier Unio-leder Ragnhild Lied.

– Den nye løsningen gir offentlig ansatte bedre uttelling av å stå lenger i arbeid, samtidig som man ivaretar hensynet til de som må gå av tidlig, enten på grunn av helse eller særaldersgrense, sier første nestleder i YS Erik Kollerud.

Den nye ordningen innføres fra 2020 for ansatte som er født i 1963 og senere, og er tilpasset endringene som er innført i Folketrygden. Ansatte født før 1963 beholder dagens pensjonsordning.

Glad statsråd

Statsråd Hauglie er glad for at medlemmene i de tre organisasjonene har stemt ja til pensjonsavtalen.

– En ny pensjonsordning er helt nødvendig for å sikre offentlig ansatte et godt pensjonsnivå framover etter hvert som levealderen øker. Den nye ordningen gjør det lønnsomt å jobbe lenger og er god for både arbeidstakerne, arbeidsgiverne og samfunnet, sier hun. 

Organisasjonene har fått frist til 1. juli med å gi sin tilbakemelding.

Saken fortsetter under annonsen

Akademikerne vil trolig først ha ferdigbehandlet saken et stykke ut i juni. 

– Jeg håper at også Akademikerne lander på samme konklusjon som de tre andre arbeidstagerorganisasjonene. Dette er en avtale som er god for alle ansatte i offentlig sektor, sier Hauglie.

– Bærekraftig

Også KS gleder seg over at medlemmene i de tre største hovedorganisasjonene på arbeidstakersiden har sagt ja til avtalen, og bekrefter at de vil arbeide aktivt for å innarbeide pensjonsresultatet i Hovedtariffavtalen, slik at kommunesektoren har en ny pensjonsordning fra 1. januar 2020.

– Dette bidrar til at vi får bærekraftige ordninger i offentlig sektor, samtidig som arbeidstakerne fortsatt sikres gode ordninger som både stimulerer til økt arbeidsdeltakelse og gir større fleksibilitet, sier arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø i KS.

Arbeids- og sosialdepartementet skal starte arbeidet med å effektuere resultatet i løpet av høsten.