Islandsk lønnsgap i ferd med å tettes etter radikal lovendring
Ved årsskifte innførtes en ny og mye omtalt lov på Island som har til hensikt å heve kvinners lønn.
Ifølge loven er det forbudt å betale en mann høyere lønn enn en kvinne hvis de har samme jobb.
Det er ikke første gang Island innfører et slikt forbud, men denne gangen følger det også med en kraftig pisk for de som somler med etterlevelsen.
Loven gjelder for virksomheter med flere enn 24 ansatte. Dersom virksomhetene oppdager et lønnsgap i egne rekker og ikke retter på problemet, begynner det å løpe dagbøter på
Målet har hele tiden vært å fjerne lønnsgapet mellom kjønnene, som har blitt estimert til mellom 10 og 12 prosent, og helst innen 2020. De største virksomhetene må har orden i sakene allerede ved utgangen av 2018.
Island var først i verden med kvinnelig president og er det eneste landet i verden som blir rangert mer likestilt enn Norge. I 2016 utgjorde kvinner 48 prosent av de folkevalgte i Alltinget. Til sammenligning har det norske Stortinget 40 prosent kvinner, som var rekord etter valget i 2017.
Etter seks måneder med den nye loven er det ting som tyder på at strenge regler fungerer på Island.
Ifølge Bloomberg har kvinner begynt å få bedre betalt for de samme jobbene de alltid har hatt.
Nettstedet har snakket med flere store virksomheter som er i ferd med å endre praksis. Journalistene har også funnet et eksempel, Gudridur Gudmundsdottir, som har fått en lønnsøkning på 4,5 prosent som følge av en gjennomgang presset frem av den nye loven.
Negative konsekvenser
Ikke alle begeistrer seg for endringen. Reiselivet fortviler over lovens mangel på fleksibilitet. Et problem for bedrifter som lever med sesongsvinginger er at det er vanskelig å tiltrekke seg ansatte i travle perioder uten å måtte gi alle høyere lønn.